Külföld

Erősítést kért Dél-Afganisztánba a NATO

admin
admin

2006. 09. 07. 13:48

A Dél-Afganisztánba vezényelt NATO-haderő megerősítését kérte a tagállamoktól a szervezet haderejének főparancsnoka csütörtökön, elismerve, hogy a katonai szövetséget meglepte az ellenállás hevessége a közép-ázsiai ország déli részén.

A NATO európai szövetséges erejének főparancsnoka James Jones tábornok további több száz katona, helikopterek és szállító repülőgépek Dél-Afganisztánba vezénylését várja a tagállamoktól, elsősorban azoktól, amelyek már részt vesznek a közép-ázsiai országban tevékenykedő nemzetközi erőben (ISAF). Németország például több ezer katonát állomásoztat a viszonylag nyugodt északi országrészben.

Jones elmondta, hogy kezdeményezését megvitatják a NATO-tagállamok vezérkari főnökeinek részvételével pénteken Varsóban kezdődő kétnapos tanácskozáson. A tábornok a belgiumi Monsban, a NATO európai főhadiszállásán beismerte, hogy a NATO-t „egy kicsit meglepte” az, hogy a megdöntött vallási fanatikus tálib rezsim hívei nem a szokásos gerillataktikát alkalmazzák – rövid, gyors rajtaütések végrehajtása után azonnal visszavonulva –, hanem felveszik a harcot a NATO-csapatokkal.

Az elmúlt hetekben hevesebbé váltak az összecsapások az afganisztáni biztonsági erők és a tálib lázadók között az ország déli részén. A harcokban több brit és kanadai NATO-békefenntartó is életét vesztette.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.