Külföld

Tagadja a libanoni kormányfő Olmert békeajánlatát

admin
admin

2006. 09. 04. 11:49

Ehud Olmert izraeli kormányfő saját közlése szerint felajánlotta – sikertelenül – Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnöknek, hogy találkozzanak és kössenek békemegállapodást, a libanoni kormányfő hivatala ellenben tagadta, hogy valaha is ilyen megkeresés történt volna.

Az Izraelben elhangzottakra válaszul Szinjóra hivatala útján közölte, hogy izraeli részről egyetlen kezdeményezés sem történt, de ha történt is volna, kereken elutasítják Bejrútban. Egy névtelenségbe burkolózó libanoni kormányforrás hozzátette, csak izraeli propagandafogásról van szó.

Olmert, aki az új tanév kezdete alkalmából a Hezbollahhal vívott háború által sújtott Észak-Izraelben tett körutat, sajnálkozva tájékoztatott arról, hogy „több alkalommal, több személyiség révén eljuttatott” kezdeményezése elutasításra talált.


A találkozás reménye

„Milyen egyszerű és természetes lett volna, ha a libanoni miniszterelnök elfogadja, hogy találkozzunk és kezet fogjunk, és egyszer s mindenkorra véget vessünk annak a gyűlöletnek, amelyet népének egy része érez irántunk” – mondta Olmert, akinek szavait a rádió is közvetítette, s aki reményének adott hangot, hogy „ez a nap hamarosan eljön”.

Miri Eiszin miniszterelnöki szóvivő úgy fogalmazott, hogy Olmert „megpróbált csatornát nyitni a libanoni kormánnyal folytatandó tárgyalásokhoz, sajnálatára azonban a libanoni kormányfő nem fogadja el a béke érdekében felé nyújtott kezet”.


Távol a megegyezés

Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök követelte, hogy Izrael alkalmazza maradéktalanul az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es számú határozatát, amelyet megsértve a zsidó állam légi és tengeri blokád alatt tartja Libanont.

A libanoni kormányfő még szerdán leszögezte, hogy országának semmiféle, se közvetlen, se közvetett érintkezése nincs Izraellel, s hogy Libanon, az átfogó és igazságos rendezéshez ragaszkodva „az utolsó arab ország lesz, amely békét köt” a zsidó állammal. Libanon és Izrael hivatalosan 1948 óta hadban áll egymással, bár 1949-ben tűzszüneti megállapodás jött létre a felek között.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.