Nagyvilág

Főpróba előtt állt a merénylet

A terroristák két napon belül megtartották volna a támadás főpróbáját, ha Pakisztán nem adja meg a kulcsot a terroresemény megelőzéséhez. A szálak az al-Kaidához vezetnek.

Befagyasztották a terroristák számláit

A Bank of England – Nagy-Britannia központi bankja – bejelentette pénteken, hogy befagyasztotta 19 olyan személy bankszámláit, akiket az előző napon vett őrizetbe a brit rendőrség, mert gyanúja szerint összeesküvést szőttek Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba tartó utasszállító repülőgépek felrobbantására. A rendőrség és a biztonsági szolgálatok tanácsára a pénzügy- minisztérium utasította a központi bankot, hogy fagyassza be a csütörtökön őrizetbe vett 24 személy közül 19-nek a bankszámláit – derül ki a brit központi pénzintézet közleményéből. Noha a szóban forgó 19 személy többsége londoni lakos, mindegyikük olyan nevet visel, amely muzulmán országból való származásra utal.

A tíz transzatlanti légi járat felrobbantására készülő, Nagy-Britanniában leleplezett terroristák tervei szerint két napon belül sor került volna a nagyszabású terrortámadás főpróbájára, rá néhány napra pedig végrehajtották volna magát a tényleges támadást is – közölték csütörtökön névtelenséget kérő amerikai hírszerzési források.

Egy illetékes szerint az öngyilkos merénylők egy peroxidalapú oldatot akartak felhasználni, amely egy fényképezőgép vagy más elektronikus eszköz villanására robbant volna fel. A főpróba annak megállapítására szolgált volna, hogy sikerül-e a repülőgépek fedélzetére csempészni a robbantáshoz szükséges eszközöket.

Csütörtökön a legmagasabb szintre emelték Nagy-Britanniában a terrorveszély elleni készültség szintjét, miután a rendőrség bejelentette, hogy meghiúsított több készülő merényletet, amelyek célja – Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között közlekedő – utasszállító repülőgépek felrobbantása lett volna. A rendőrség őrizetbe vett csütörtökre virradóra 24 gyanúsítottat London térségében a készülő merénylettel összefüggésben, öt további személyt még keresnek. A gyanúsítottak terve az volt, hogy kézipoggyászukban viszik a fedélzetre a robbanószerkezetet. E bejelentés és a fokozott készültség kihirdetése nyomán szigorították meg a biztonsági intézkedéseket az ország repülőterein, és a Nagy-Britanniából induló repülőjáratokon.

Pakisztán kulcsszerepet játszott

Két pakisztáni származású brit állampolgár is van a Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba közlekedő utasszállító repülőgépek ellen tervezett, de meghiúsított merényletekkel összefüggésben Pakisztánban letartóztatott hét személy között – közölték pénteken Pakisztánban hivatalos forrásból.

A két brit állampolgárságú férfit a múlt héten tartóztatták föl a pakisztáni hatóságok, egyiküket a déli metropolisban, Karacsiban, társát az északkeleti országrészben, a pakisztáni-indiai határon fekvő Lahorban.

A pakisztáni kormány illetékese, aki neve elhallgatását kérve kiszivárogtatta a letartóztatottak állampolgárságát, azt mondta, hogy a két pakisztáni származású brit kulcsszerepet töltött be a merényleteket tervező londoni terroristasejtben.

Európai idő szerint csütörtök este jelentette be pakisztáni vezetés, hogy országuk is segített a repülőgép-robbantások meghiúsításában. A pakisztáni hatóságok számos letartóztatást eszközöltek az országban, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a brit biztonsági szolgálatok meghiúsíttak több, Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba tartó utasszállító repülőgép felrobbantását – jelentette be csütörtökön a pakisztáni külügyminisztérium.

“Pakisztán fontos szerepet játszott abban, hogy felfedezzék és felszámolják ezt a nemzetközi terrorhálózatot” – közölte Tasznim Aszlam külügyi szóvivő. Pakisztánban letartóztattak néhány személyt, akik együttműködtek a Nagy-Britanniában működő sejttel – tette hozzá részletek ismertetése nélkül. Egy másik biztonsági forrás azt mondta, hogy két vagy három személyt vettek őrizetbe néhány nappal ezelőtt Lahorban és Karacsiban.


Al-kaida-szál

Az összeesküvés felgöngyölítésében a munka legjavát a brit ügynökök végezték el, de fontos “kulcsot” kaptak Pakisztánból – erősítette meg egy biztonsági illetékes, aki hozzátette: “Néhányan a Nagy-Britanniában őrizetbe vettek közül kapcsolatban állnak az al-Kaidával.” Pakisztán megtudta, hogy al-Kaida emberei “valahol Afganisztánban tartott találkozójukon megvitatták a merénylettervet”.

Pakisztán Nagy-Britannia és az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségese a terrorizmus elleni harcban, bár az ország maga is harcban áll az iszlám szélsőségesekkel. A tavaly júliusi londoni metrómerényletek elkövetői közül négyen pakisztáni származásúak voltak.

Bush tudott róla

George Bush amerikai elnök legalább vasárnap óta tudott a Nagy-Britannia és az Egyesült Államok közötti légi járatok ellen szőtt terrorista összeesküvésről. Tony Snow fehér házi szóvivő elmondta: George Bush elnök vasárnap 47 perces telefonbeszélgetést folytatott az ügyről Tony Blair brit kormányfővel. Szerdán azután ismét beszéltek egymással – tette hozzá. Ez volt az a nap, amikor Bush jóváhagyta azt az utasítást, amellyel megemelték a terrorkészültség szintjét.


Bush elnök csütörtökön nyilatkozott a terrorfenyegetésről a Wisconsin állambeli Green Bayben. Az elnök szerint az “iszlám fasiszták” mindent eszközt felhasználnak arra, hogy csapást mérjenek a szabadságot szerető Amerikára, de a kormány megvédi a nemzetet.

Globális méretű akció


A letartóztatott személyek három amerikai légitársaság – a United, az American és a Continental – járatai ellen készültek robbantásos merényletre – közölte két amerikai terrorelhárító illetékes csütörtökön. A terroristák mintegy 10 légi járat egyidejű felrobbantására tettek kísérletet, sajtóértesülések szerint a Londonból, Manchesterből és Glasgow-ból felszálló járatok voltak a célpontok. A merénylők által megcélzott járatok száma, úticélja és a merényletek időzítése ügyében még folytatódik a nyomozás.


A Scotland Yard terrorizmus ellenes részlegének vezetője szerint a Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között közlekedő utasszállító repülőgépek elleni merényletek tervezése “globális méretekben” folyt. Peter Clarke csütörtöki londoni sajtóértekezletén közölte: a hírszerzési értesülések azt jelezték, hogy “transzatlanti utassszállító repülőgép felrobbantására készültek a merénylők. A robbanószerkezeteket az Egyesült Királyságban készítették volna és brit repülőtereken vitték volna fel” a repülőgépre.


Elmondása szerint a nyomozás során “páratlan mértékű megfigyelést hajtottak végre a biztonsági szervek, amelyek emberek nagy csoportjának találkozóit, mozgását, utazását, pénzkiadásait és szándékait követték nyomon, szoros nemzetközi együttműködésben.” Clarke közölte, hogy még jelenleg is folynak házkutatások számos magánlakcímen, üzleti érdekeltségnél Londonban és máshol.


Nagy-Britanniában ötfokozatú terrorriasztási rendszer van érvényben augusztus elsejétől: alacsony, mérsékelt, jelentős, komoly és kritikus. Csütörtökön a “kritikus” – a közvetlen, bármikor várható terrortámadás veszélyét jelző – szintet léptették életbe, míg a megelőző napokban Nagy-Britanniában a terrorfenyegetettség veszélye “komoly” volt, ami azt jelentette, hogy “nagyon valószínű” egy terrortámadás.


Magyarország: konkrét fenyegetés nem érkezett


A Nemzetbiztonsági Hivatal a partnerszolgálatok együttműködési rendszerének keretében időben megkapta a szükséges tájékoztatást. A magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese az MTI érdeklődésére közölte: a kapott tájékoztatás tartalmazta a bizonyos légi járatokat fenyegető terrorista akcióra vonatkozó ismereteket, és lehetővé tette, hogy a Ferihegyi repülőtéren is megtegyék a szükséges biztonsági intézkedéseket.


Ennek nyomán vezették be Ferihegyen is azt az intézkedést, amely a legszükségesebb, kis tárgyakra korlátozza a személyi poggyásznak az utastérbe felvihető részét (így az úti okmányok, orvosi utasításra szedett gyógyszerek, tok nélküli szemüvegek vagy kontaktlencse, de kontaktlencse-folyadék már nem). A beérkezett információ nem tette szükségessé azt, hogy ezt az intézkedést kiterjesszék olyan járatokra, amelyek nem Nagy-Britanniába vagy az Egyesült Államokba repülnek, illetve nem onnan érkeznek vagy nem ott van átszállásuk, és nem tett szükségessé más lépéseket sem.


A partnerszolgálatok együttműködési rendszerének keretében beérkezett információról az is elmondható, hogy nem tartalmaz Magyarországra, magyar légijáratra vonatkozó konkrét fenyegetést – közölte a nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik