Nagyvilág

Slota nem veszi magára

Ján Slota, a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó nemzeti párt (SNS) vezetője sajátos logikával értelmezte a szlovák külügyminiszternek magyar kollégájához intézett válaszlevelét, az szerinte nem az ő magyarellenes megnyilvánulásaira vonatkozik.

Győrffy Csaba pozsonyi magyar nagykövet pénteken vette át Ján Kubis Göncz Kingának címzett válaszlevelét. A SITA szlovák kereskedelmi hírügynökség néhány órával később azt jelentette, hogy Slota csatlakozik a válaszlevélhez, amelyben a szlovák külügyminiszter kormánya nevében elutasítja a fajgyűlölet és a szélsőséges megnyilvánulások minden formáját. A magyarellenes politikus a jelentés szerint egyetért azzal, hogy “tegye azt bárki, a szlovák kormány most is és a jövőben is határozottan elutasítja az olyan megnyilvánulásokat és az olyan lépéseket, amelyek a két ország kétoldalú kapcsolatait és polgárainak békés egymás mellett élését károsítanák”.

Kubis ezt az után írta Göncz Kingának, hogy a magyar külügyminiszter levélben kérte szlovák kollégája közbenjárását: a szlovák kormány határolódjon el Slota legutóbbi magyarellenes kijelentéseitől.

A szlovák külügyminiszter válaszlevelét Slota úgy értelmezi, hogy az az ő “egyetlen kijelentésére sem vonatkozik”, mert mindannak, ami a cseh Lidové Novinyban megjelent interjújában áll, “a címen kívül semmilyen szépséghibája nincs”, ez a szépséghiba pedig nem ő neki, hanem a szerkesztőnek tulajdonítható. Ezzel lényegében megerősítve a nehezményezett interjúban foglaltakat, Slota a SITA-nak adott nyilatkozatában hozzátette: “Ajánlatosabb lenne inkább Duray Miklós kijelentéseivel foglalkozni”.

Az utalás arra vonatkozik, hogy a szlovák rendőrség Slota feljelentése alapján nyomozni kezdett Duray után, hogy megtudja, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető alelnöke milyen minőségében vett részt a Magyar Tudományos Akadémia és a Duna Televízió autonómiakérdéseket vizsgáló tudományos konferenciáján.

“Rosszul vagyok az ilyesmitől. Ízléstelen, hogy ilyen szánalmas dolgokkal foglalkozunk” – fogalmazott a hírügynökségnek nyilatkozó Slota a hivatalos pozsonyi elhatárolódást sürgető budapesti elvárásra utalva, és hozzátette: “Inkább a Szlovákiába behatoló magyar cégekkel, vagy a bősi erőmű felépítésével kellene foglalkozni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik