Nagyvilág

Cunami: legkevesebb 357 áldozat

Legkevesebb 357 már a hétfői indonéziai szökőár halálos áldozatainak száma, az eltűnteké pedig több mint 160 - közölték indonéz tisztségviselők és tömegtájékoztatási eszközök.

A halottak között keddi hivatalos tájékoztatás szerint egy holland, egy svéd és egy pakisztáni állampolgár is van, de nemüket nem közölték. Azonosították továbbá egy 26 éves francia nő holttestét. Az indonéz egészségügy-minisztérium válságstábjának vezetője legutóbbi tájékoztatójában 295 sebesültről számolt be. Más tisztségviselők szerint legkevesebb 23 ezer ember menekült el otthonából, vagy mert az romba dőlt, vagy mert az emberek félnek egy újabb katasztrófától.

A mentőalakulatok egyre újabb holttesteket emelnek ki a romok alól, és a hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma növekedni fog.

A 2-3 méteres szökőárt egy, a Richter-skála szerint 7,7 erősségű, tenger alatti földrengés idézte elő. Az elemi csapás elsősorban Nyugat-Jáva, Közép-Jáva és Yogyakarta tartományok tengerparti körzeteit érintette. Különösen súlyos károkat szenvedtek a Jakartától délkeletre fekvő Pangandaran kedvelt strandjai. Ott teljesen romba dőltek, vagy súlyosan megrongálódtak szállodák, lakóházak és több száz halászhajó. Állítólag a földrengést a lakosok nem érezték, és csak kevesen vették észre, hogy a tenger visszahúzódik, ami a cunami előjele. Aki ezt látta, igyekezett magasabban fekvő területre menekülni.

A 2004 decemberi pusztító indiai-óceáni szökőár után, melynek 230 ezer halálos áldozata volt – többségük Indonéziában – Szumátra szigetén cunami-előrejelző rendszert létesítettek. Jáva szigetén, amelyre a hétfői szökőár lecsapott, csak a jövő évben tervezik felállítani ugyanezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik