Nagyvilág

Izrael Hamasz-kormánytagokat fogott el

Az izraeli haderő csütörtökön hajnalban folytatta a benyomulását a Gázai övezetbe, és a déli körzet után az északit is támadja. Rámalláhban és környékén a Hamász-kormány több miniszterét is őrizetbe vették.

Izraeli páncélosok szerda hajnalban azért lendültek támadásba, mert nem sikerült megegyezni annak a 20 éves izraeli katonának a kiszabadításáról, akit vasárnap egy radikális palesztin szervezet, a Népi Ellenállási Bizottságok rabolt el. Ehud Olmert izraeli kormányfő hangsúlyozta, ha kell “szélsőséges eszközöket” is bevetnek annak érdekében, hogy a katona visszanyerje szabadságát.

Az izraeli légierő csütörtök hajnalban előbb egy feltételezett fegyverraktárra mért csapást. Palesztin biztonsági források és szemtanúk beszámolója szerint két rakétalövedéket lőttek ki. Helyi jelentések arra mutatnak, hogy a támadásban senki sem sebesült meg. Később csapásmérés érte a gázai Iszlám Egyetemet is.

Minisztereket fogtak el

Izraeli katonák szerda éjjel Rámalláh mellett letartóztatták Mohamed al-Bargútit, a Hamász-kormány munkaügyi miniszterét – közölte a tárcavezető egyik közeli munkatársa. Bargúti gépkocsiján a ciszjordániai Rámalláhhoz közeli otthona felé tartott, amikor izraeli terepjárókon érkező katonák megállíttatták autóját. Kiparancsolták a minisztert a kocsiból, majd magukkal vitték.

Palesztin biztonsági források a hajnali órákban jelentették, hogy az izraeli erők a Hamász összesen nyolc miniszterét, illetve húsz parlamenti képviselőjét vették őrizetbe, így Rámalláhban kezdett műveletük során többek között Nájef ar-Radzsúbot, a vallási ügyek minisztériumának a vezetőjét is lefogták.

Ahmed Bahar, a palesztin parlament alelnöke a miniszterek és képviselők őrizetbe vétele kapcsán kijelentette: Izrael “nyílt háborút” kezdett azzal a céllal, hogy megsemmisítse a palesztin kormányt. A felelősség az izraeli kormányt terheli ennek “a veszélyes agressziónak a következményeiért” – fűzte hozzá. A politikus egyben felszólította a “világot, az ENSZ-t, Európát, az arab országokat és az emberjogvédő szervezeteket”, hogy avatkozzanak közbe.

Kivégezték a túszt

Ugyancsak palesztin biztonsági források közölték, hogy izraeli katonák megtalálták annak a zsidó telepesnek a holttestét csütörtökre virradóra Rámalláhban, akit a hét végén raboltak el palesztin aktivisták. A beszámoló szerint az izraeli katonák a ciszjordániai város átfésülése közben bukkantak a tetemre. A 18 éves Élijáhu Aserinek a Ciszjordánia északi részében található Itamar telepen veszett nyoma. A Népi Ellenállási Bizottságok szerdai sajtótájékoztatóján bemutatta a telepes személyazonosító adatait, és megismételte korábbi fenyegetését, miszerint kivégzi a férfit, ha az izraeli haderő nem állítja le a szerda hajnalban kezdett gázai benyomulását. Izraeli részről egyelőre nem erősítették meg a fiatal telepes halálhírét. Katonai források azonban közölték, hogy a hadsereg által megtalált holttestet a tel-avivi törvényszéki orvostani intézetbe szállították, hogy megállapítsák a halott kilétét.

Demonstratív támadás

Az izraeli páncélosok már jó ideje készülődtek az övezet határán a bevonulásra. A hivatalos offenzíva megindításához kellett egy “casus belli”, mely megmagyarázza a katonai akciót, de ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy Izrael a gázai övezet visszaszerzését akarná – nyilatkozta FigyelőNetnek Deák Péter biztonságpolitikai szakértő. A katonai csapás demonstratív jellegű is, mellyel Izrael azt kívánja kifejezni, hogy bár kész a békére, ha katonáit a palesztin területeken veszély fenyegeti, kész beavatkozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik