Nagyvilág

Észak-Korea indítóállásba helyezte rakétáját

Észak-Korea felgyorsította nagy hatótávolságú rakétával végrehajtandó kísérletének előkészületeit, már indítóállásba helyezte interkontinentális ballisztikus rakétáját - jelentette szombaton a dél-koreai és a japán sajtó. Észak-koreai illetékesek tagadták, hogy Phenjan ilyen kísérletre készülne.

Dél-koreai és amerikai hírszerző ügynökségek kémműholdak felvételeiből állapították meg, hogy az észak-koreaiak már elhelyezték az indítóállásban nagy hatótávolságú Taepodong-2 típusú rakétájukat, amely képes elérni az Egyesült Államok bizonyos területeit is. A kémműholdak felvételeinek tanúsága szerint az észak-koreai rakétacsapatok tíz nagy tartálykocsit vittek az indítóálláshoz, bennük feltehetőleg folyékony üzemanyaggal – jelentette a Csoszun Ilbo szöuli újság, meg nem nevezett, magas beosztású forrásra hivatkozva. A dél-koreai külügyminisztérium szóvivője nem tudta megerősíteni az értesülést.

A konzervatív japán Szankei Simbun napilap szerint már vasárnap lehetséges a rakéta indítása. A japán újság úgy értesült, hogy az Egyesült Államok a japán Okinava sziget térségébe küldött egy RC-135S típusú felderítő repülőgépet, amelynek elektronikai rendszere képes észlelni rakéták indítását.

Az amerikai külügyminisztérium felszólította pénteken Phenjant, hogy tegyen le a rakétakísérlet konfliktust gerjesztő tervéről. A ballisztikus rakéta kilövése “provokatív cselekedet lenne” – hangsúlyozta Sean McCormack külügyi szóvivő. A japán kormány is aggasztónak minősítette a kísérletet. “Ha Észak-Korea elindítja a szóban forgó ballisztikus rakétát, az közvetlenül érinti Japán biztonságát” – jelentette ki a kormány főtitkára. Dél-Koreába látogató észak-koreai illetékesek alaptalannak nevezték az állítólagos rakétakísérlettel kapcsolatos aggodalmakat. A japán Kyodo hírügynökség szöuli irodája egy dél-koreai törvényhozóra hivatkozva tudósított az észak-koreai illetékesek nyilatkozatáról, nem nevezve meg a rakétakísérletet cáfoló phenjani tisztségviselőket.

Egy 1998-ban végrehajtott észak-koreai rakétakísérlet nagy nyugtalanságot váltott ki Japánban, mert a rakéta átszállt a távol-keleti szigetország északi része felett, s úgy csapódott be végül a Csendes-óceánba. Tokió erősen szorgalmazta akkor, hogy Japán és az Egyesült Államok építsen ki közös rakétaelhárító rendszert. Részben e nemzetközi nyugtalanság hatására történt, hogy Phenjan meghatározatlan időre önkéntes moratóriumot vállalt 1999-ben nagy hatótávolságú rakétákkal végzendő kísérleteire, és mostanáig semmi sem utalt arra, hogy megszegte volna ígéretét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik