Nagyvilág

Lebénult Párizs

Lelassult a városi és a légi közlekedés kedden Franciaországban a munkajogi reform elleni tiltakozásul megkezdett általános sztrájk miatt.

A polgári repülési hatóság tájékoztatása szerint a Roissy és d’Orly párizsi repülőtereken a járatok egy részénél félórás-egyórás késést regisztráltak a légiirányítók tiltakozása miatt. Több felszállópályát a tűzoltók munkabeszüntetése miatt zártak le. Az állami vasúttársaság közlése szerint a szuperexpresszek (TGV) kétharmada, valamint a regionális vonatok kevesebb mint fele közlekedett kedd reggel. A nemzetközi vonatok normálisan közlekednek, leszámítva azokat, amelyek célpontja a svájci Genf. Párizs környékén az elővárosi vonatok egyharmada közlekedett, köztük az, amelynek végpontja a Charles de Gaulle repülőtéren van. A francia fővárosban kedd reggel a tömegközlekedés 75 százalékát a metró és az autóbuszok bonyolították. Több mint 70 vidéki város tömegközlekedésében várhatók fennakadások a nap folyamán.

Az egész országban lesznek tiltakozó megmozdulások – országszerte 135 ilyen rendezvényt terveznek -, Párizsban délután. A francia fővárosban különösen nagy a rendőri készültség, miután múlt csütörtökön összetűzések voltak a rendfenntartók és a tüntetők között. A diákok elsősorban a tervezett munkajogi reform azon elemét kifogásolják, amely szerint a munkáltatók a fiatal munkavállalóknak a próbaidő első két éve alatt indoklás nélkül felmondhatnának. Megmozdulásukhoz csatlakoztak a szakszervezetek is.

A reform körüli vita nagy kihívás Dominique de Villepin kormányfő – a jövő évi elnökválasztás egyik lehetséges jelöltje – számára. A miniszterelnök azt remélte, hogy a könnyített elbocsátási feltételek miatt a munkaadók szívesebben alkalmaznak majd fiatal munkavállalókat, ezáltal pedig csökkenthető lesz a fiatalok körében jelenleg 23 százalékos munkanélküliség. A szakszervezetek és a diákvezetők viszont attól tartanak, hogy a reform “eldobható munkavállalók” egész nemzedékét hozza létre.

Dominique de Villepin a reformra vonatkozó “kiigazítások” megvitatása érdekében szerdára külön-külön egyeztetésre hívta a diák- és szakszervezeteket, ám a párbeszéd a jelek szerint egyelőre megrekedt. A CGT szakszervezeti szövetség kedd reggel elhárította az előző nap kapott meghívást, követelve, hogy a reformot még a tárgyalások előtt vonják vissza. A diákszervezetek még nem közölték, hogy eleget tesznek-e az invitálásnak, de a múlt héthez hasonlóan várhatóan most is lemondják a találkozót a
kormányfővel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik