Nagyvilág

Meghalt Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök

Meghalt Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök - jelentette a B-92 belgrádi rádió. A hágai Nemzetközi Törvényszék megerősítette a hírt.

A hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében őrzött 64 esztendős politikust holtan találták cellájában. A szerb kormányhoz közel álló forrás megerősítette, hogy valóban meghalt Milosevic. 

A bíróság szombaton kiadott közleményéből kiderült, hogy Milosevicet holtan találták meg cellájában az ágyban fekve. Az őr azonnal értesítette az ügyeletes tisztet és az orvost, utóbbi már csak a halál beálltát tudta megállapítani. A volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnök kivizsgálására hivatott bíróság elrendelte, hogy vizsgálják ki a 64 éves politikus halálának körülményeit. A börtönbe kihívták a rendőrséget és egy igazságügyi orvos szakértőt, s elrendelték a teljes körű boncolást és a toxikológiai vizsgálatot. A bíróság értesítette Milosevic családját a történtekről.

Rövid időn belül ez a második haláleset a hágai börtönben. Múlt héten öngyilkos lett cellájában Milan Babic, a háborús bűncselekmények vádjával már elítélt egykori horvátországi szerb vezető. Őt Milosevic egyik legfőbb szövetségesének tartották, bár a két férfi kapcsolata a múlt évtized elején feszültté vált. Babic volt az egyik legfontosabb tanú Milosevic perében.

Nem lett öngyilkos

Nem lett öngyilkos Slobodan Milosevic, halálát valószínűleg szívbetegség okozta – mondta szombaton a volt jugoszláv vezető brit ügyvédje. Steven Kay a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: Hágából őt már szombat reggel értesítették arról, hogy Milosevic cellájában elhunyt.

Kay szerint az egykori jugoszláv elnök szívbetegségben és egy közelebbről nem diagnosztizált központi idegrendszeri problémában is szenvedett. Az ügyvéd a BBC-nek elmondta: a Milosevic védelmét ellátó ügyvédi csoport már decemberben kérte, hogy a háborús bűnök vádjával a hágai különleges törvényszék elé állított volt politikust időlegesen helyezzék szabadlábra, moszkvai gyógykezelés céljából. 

Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e Milosevic öngyilkosságát, Kay azt mondta, hogy “egyáltalán nem … Milosevic nem az a típus volt, aki öngyilkosságot követ el”.

2001 óta Hágában őrizték

Slobodan Milosevicet háborús bűnökkel, emberiesség elleni bűncselekményekkel, valamint népirtással vádolta a hágai Nemzetközi Törvényszék a horvátországi és boszniai (1991-1995), valamint a koszovói (1998-1999) háborúban játszott szerepéért. Slobodan Milosevicet 2001. április 1-jén tartóztatták le Belgrádban, 2001 júniusában szállították Hágába, pere pedig 2002. február 12-én kezdődött, s azóta a vádlott egészségi állapota miatt sokszor szakították meg a bírósági eljárást.

A volt szerb elnök magas vérnyomással és a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdött évek óta. Hatalma elvesztése után ugyan már nem ihatott, de továbbra is erős dohányos volt.
 
Korábban az is felvetődött, hogy berekesztik a pert egészségügyi okok miatt. Mivel azonban a második világháború óta ez a legjelentősebb háborús bűnössel foglalkozó per, természetesen a bíróság nem engedhetett el egy ilyen súlyú ügyet egészségügyi okok miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik