Nagyvilág

Busht figyelmeztették a Katrina pusztítására

George Bush amerikai elnököt napokkal a New Orleanst sújtó katasztrófa előtt egyértelműen figyelmeztették arra a veszélyre, hogy a gátakat átszakíthatja a Katrina hurrikán –derült ki az AP amerikai hírügynökség birtokába került videofevételből.

Az AP amerikai hírügynökság által most közzétett felvétel egyértelműen bizonyítja, hogy George Bush amerikai elnök és belbiztonsági minisztere, a ma is hivatalban levő Michael Chertoff végighallgatta a szakértők figyelmeztetését, hogy fennáll a veszély: a Katrina hurrikán szétrombolja New Orleans védőgátjait.

A videofelvétel 2005. augusztus 28-án készült, két nappal azelőtt, hogy a Katrina hurrikán elemi erejű csapást mért New Orleans városára. A felvételek tanulsága szerint Busht figyelmeztették arra is, hogy New Orleans lakóinak a Superdómba való evakuálása nagy kockázattal jár.


Bush nem kérdezett

A tanácskozáson, mint azt a felvétel tanúsítja, az Egyesült Államok elnöke egyetlen kérdést sem tett föl, ellenben határozottan kijelentette, hogy teljesen felkészültek a hurrikánra. Az AP emlékeztet: 2005. augusztus 30-án a Katrina szétrombolta a védőgátakat és súlyos pusztítást vitt véghez a városban. Bush elnök a természeti csapás után kijelentette, hogy senki nem látta előre a katasztrófát, senki nem számolt azzal, hogy átszakadnak a gátak.

Az AP a tanácskozásról készült videofelvételek mellett rendelkezik a szakértői tanácskozásokon elhangzottak leiratával is, mely dokumentumok bizonyítják, hogy a szakemberek jóval korábban tudtak a Mekikói-öbölben és New Orleansban közelgő katasztrófáról.

Az AP hozzáteszi: feltűnő Bush elnök feltétlen bizalma, meggyőződése, hogy nem fog bekövetkezni a katasztrófa, miközben a tragédia előtti négy nap folyamán mind a szakértők előrejelzései, mind a helyi képviselők jelzései ellentmondtak ennek az optimizmusnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik