Nagyvilág

Hazaszállítanák a guantánamói foglyokat

A Pentagon saját hazájukba akarja átszállítani a guantánamói foglyok egyharmadát egy tavalyi vizsgálatot követően - közölte kedden a kubai amerikai támaszponton egy amerikai tiszt.

A Pentagon hazaszállítaná a guantánamói támaszponton bebörtönzött mintegy 500 rab közül azt a 119-et, akiknek további fogvatartása megítélésük szerint „már nem szükséges”. További 14 főt pedig szabadon engednek, mert “nem jelentenek már veszélyt az Egyesült Államokra” és “nincsen már értékük” a hírszerzés szempontjából. Ők azonnal elhagyják a kubai támaszpontot, amint az Egyesült Államok kormánya rendezi az átszállítási kérdéseket az érintett országokkal – mondta Tom Quinn amerikai tiszt.

A bejelentés akkor látott napvilágot, amikor egyre több nemzetközi felhívás hangzott már el a börtön bezárására és vizsgálatok indultak a támaszponton uralkodó állapotok, kínzások és egyéb emberi jogsértések ügyében.

Lassú eljárási folyamat

Moe Davis amerikai ezredes, a guantánamói rendkívüli katonai bíróság főügyésze elismerte, hogy igen lassú az eljárási folyamat a gyanúsítottak ügyében, akik között akadnak olyanok, akik már negyedik éve raboskodnak Guantánamón. Állítása szerint a vád mindent elkövetett tíz fogva tartott bíróság elé állításáért, de azzal vádolta őket, hogy mindent megtettek a tárgyalás elkerülésére. “Úgy félnek a tényektől, mint Drakula a fénytől” – mondta Davis.

A tervek szerint szerdán kezdődik az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat propaganda-szakértőjének tartott jemeni Ali Hamza al-Bahlul előzetes kihallgatása. Ugyanakkor két, az Afganisztánt megszálló amerikai haderőkkel szembeni robbantásos merényletek előkészítésével és végrehajtásával vádolt szaúdi Gasszán Abdulláh as-Sarbi és az algériai Szufján Barhumi kihallgatását bizonytalan időre elnapolták.


A guantánamói amerikai börtönt 2002. január 11-én nyitották meg. A mintegy 30 országból származó fogva tartottak többségét 2001 végén Afganisztánban vagy Pakisztánban vették őrizetbe, és többségüket tálibokként vagy pedig az al-Kaida tagjaiként mutatták be a világnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik