Nagyvilág

Csatlakoztunk a csalás elleni EU-Svájc megállapodáshoz

Magyarország is csatlakozott ahhoz az egyezményhez, amelyet - a csalások és más jogellenes pénzügyi tevékenységek elleni küzdelem jegyében - az EU tagállamai kötöttek Svájccal.

Az Európai Unió Tanácsa még 2000-ben hatalmazta fel a Bizottságot, hogy állapodjon meg a Svájci Államszövetséggel a csalással, és a pénzügyi érdekeiket sértő minden más illegális tevékenység ellen irányuló megállapodás létrehozásáról. A megállapodás – amelyhez most Magyarország is csatlakozott – kiemelt területekként kezeli a vám- és a mezőgazdasági jogszabályokat, valamint a hozzáadottérték adót (áfa) sértő árukereskedelemet; a támogatások és visszatérítések eredeti rendeltetésüktől eltérő célra való felhasználását; a közbeszerzési szerződések odaítélését.

Az egyezményt nem kötelező alkalmazni a csekély jelentőségű esetekre. E körbe tartozik a 25 ezer euró alatti eltitkolt fizetési kötelezettség, illetve az 1 millió euró alatti engedély nélküli export-import. Több ország közös nyomozócsoportokat állíthat fel az ilyen ügyek felderítésére. A megkereső ország hatóságai részt vehetnek a megkeresett (másik) ország hatóságainak munkájában. Lehet kérni házkutatást, lefoglalást, de banki – és más pénzügyi – információt is. Az egyezmény rendelkezik az elkobzásról, lefoglalásról, továbbá az információk és bizonyítékok felhasználásáról is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik