Nagyvilág

Izrael kizárta az együttműködést a Hamasszal

Mivel a Hamasz radikális mozgalom lett a palesztin parlament fő ereje, Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő vasárnap elhangzott szavai szerint terrorista entitássá válik a Palesztin Hatóság.

“Világos, hogy miután a Hamasz többséget szerzett a palesztin parlamentben és kormányalakítási megbízást kapott, a Palesztin Hatóság a valóságban terrorista hatósággá válik” – jelentette ki a miniszterelnök az izraeli közszolgálati rádió jelentése szerint az izraeli kormány szokásos heti ülésének kezdetén. “Amint azt már közvetlenül a palesztin választások után is értésre adtuk, az átmeneti kormány időszakának lezárultával Izrael haladéktalanul megszakítja a Palesztin Hatóságnak szánt pénzösszegek folyósítását” – szögezte le Ehud Olmert. “

„A kormány által jóváhagyott részletes előterjesztést fogok benyújtani azokról az intézkedésekről, amelyeket Izrael a Palesztin Hatóság berkein belüli legutóbbi fejlemények nyomán vezet be” – fűzte hozzá az ügyvezető izraeli kormányfő. Az izraeli kabinet vasárnapi ülésén hírek szerint gazdasági büntetőintézkedéseket vezet be a palesztinokkal szemben. Szó van többek között arról, hogy az izraeliek felfüggesztik további munkavállalási engedélyek kiadását a palesztinok számára, s teljes egészében megszüntetik az átjárást a Gázai övezet és Ciszjordánia között.

Ehud Olmert kizárt bármiféle kapcsolatfelvételt egy Hamasz-vezette palesztin kormánnyal, de, mint mondta, Izrael a jövőben sem gátolja meg a humanitárius segítség eljutását a palesztinokhoz. Az izraeli miniszterelnök nyilatkozata azután hangzott el, hogy előző nap, szombaton, megtartotta alakuló ülését az új palesztin parlament, s az ülésen Mahmúd Abbász palesztin elnök a Hamaszt kérte föl kormányalakításra. A radikális mozgalom, amely nyíltan hirdeti Izrael elpusztítását, abszolút többséget szerzett a január 25-i parlamenti választásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik