Nagyvilág

Irán újra dúsít

Irán még a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) március 6-i ülése előtt felújítja ipari mértékű urándúsító tevékenységét, az üggyel kapcsolatos orosz javaslatról tartandó tárgyalásokat pedig meghatározatlan időre elhalasztja – jelentette be hétfőn az iráni kormány.

A NAÜ azért tart ülést március 6-án, hogy értékelje a kormányzótanácsának február 4-i határozatában megfogalmazott követelésre adott teheráni választ. Az ENSZ nukleáris ügyekben illetékes szakosított szervezete azt követelte szóban forgó határozatában, hogy Irán függessze fel minden urándúsító tevékenységét. Csütörtökön lett volna esedékes az iráni atomválság megoldását célzó orosz javaslatról kezdett tárgyalások újabb fordulója. Az orosz javaslat szerint orosz területen dúsítanák az iráni atomerőművekbe szánt uránt.

Az orosz fél olyan fokig dúsítaná az uránt, hogy az alkalmas lenne atomerőművi felhasználásra, de alkalmatlan atomfegyverbe. Az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatja az orosz javaslatot. Golám-Hoszein Elham iráni elnöki szóvivő hétfői teheráni bejelentése szerint a kialakult „új helyzet” miatt halasztják el az orosz–iráni tárgyalás felújítását. Az „új helyzet” kifejezéssel bizonyára a NAÜ kormányzótanácsának február 4-i határozatára célzott. Hozzátette, hogy a tárgyalások felújításának új időpontjáról az orosz és az iráni fél egyeztető megbeszélésén születik majd döntés.

Moszkvai látogatása előtti interjújában a francia miniszterelnök a nemzetközi közösség egységét szorgalmazta az iráni atomválságban, s egyben úgy vélte, hogy a tárgyalások ajtaja még nyitva áll Teherán előtt, ha megteszi a szükséges gesztusokat.     – Vannak (tárgyalási) lehetőségek. Így Oroszország olyan javaslatokat tett Iránnak, amelyek tekintetbe veszik a békés atomiparban és a nukleáris fűtőanyag feldolgozásában meglévő orosz tapasztalatot. A továbbiak Irán lépéseitől függnek. A labda az ő térfelén van – mondta az orosz kormánylapnak, a Rosszijszkaja Gazetának Dominique de Villepin, aki hétfőn érkezik Moszkvába, és kedden találkozik Vlagyimir Putyin elnökkel. Iránnak garanciákat kell adnia, hogy nukleáris programjának végcéljai békések, s az megmarad az atomsorompó-rendszer keretében – ismételte meg Villepin, a nemzetközi közösség egységes fellépését szorgalmazva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik