Külföld

Dulakodás Szaddám tárgyalásán

admin
admin

2006. 02. 13. 14:53

Az exdiktátor ígéreteivel ellentétben megjelent a bíróságon, bár vádlott-társai szerint kényszerítették őket. Kiabálás, dulakodás és sértődött demonstráció színesítette az eseményeket.

A korábbi bojkott-fogadkozás ellenére megjelent hétfőn perének újabb tárgyalásán Szaddám Huszein volt iraki elnök és hét vádlott-társa. A vádlottak azt állították, hogy erőszakkal hurcolták be őket őreik a bagdadi különleges bíróság tárgyalótermébe. Az exdiktátor „le az árulókkal!”, „vesszen Bush!”, “éljen az iraki nemzet!” kiáltásokkal lépett be a terembe.

Szaddám Huszein féltestvére, Barzán Ibráhim al-Haszan at-Tikríti, a titkosszolgálat volt főnöke dulakodott őreivel, amikor azok erővel le akarták tuszkolni a vádlottak padjára. Végül a földre ült, hátat fordítva a bírói emelvénynek.

Az ügyvédek – előzetes fogadkozásuknak megfelelően – távol maradtak a tárgyalásról. A vádlottak és védőik egyrészt a bíróság élén történt személyi változások ellen tiltakoznak, ellenséges elfogultsággal vádolva a jelenlegi vezető bírót, Rauf Rasid Abder-Rahmant. Másrészt az ügyvédek és családjaik személyes biztonságának szavatolását követelik. Végül pedig ragaszkodnak ahhoz, hogy egyenesben, vágatlanul közvetítsék a televíziók a tárgyalást.

Bírósági tisztségviselők közölték: a bírák a régi rendszer három régi tisztségviselőjének tanúvallomását kívánják meghallgatni a hétfői – szám szerint tizenegyedik – tárgyaláson.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.