Nagyvilág

A NAÜ elküldte a BT-nek az iráni dokumentumokat

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség már elküldte az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iráni atomprogrammal kapcsolatos dokumentumait. Irán a határozatot követően bejelentette, hogy hozzáfog az urándúsításhoz és felmondja az atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét.

A bécsi diplomáciai körökre hivatkozó tájékoztatás szerint a NAÜ diplomáciai úton küldte el a New York-i testülethez mindazokat a jelentéseket, amelyeket Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója készített 2003 óta az iráni atomprogramról, valamint a bécsi központú szervezet kormányzótanácsának ezzel kapcsolatban elfogadott valamennyi határozatát. A NAÜ mindezekkel tájékoztatta a BT-t arról, hogy Irán miként sértette meg az atomsorompó-szerződésben vállalt kötelezettségeit.

A NAÜ kormányzótanácsa szombaton döntött arról, hogy tájékoztatja a BT-t az iráni atomprogramról. A mintegy két és fél oldalas határozatban nem kérték, hogy a BT tűzze napirendre az iráni atomprogram kérdését, és nem kértek intézkedéseket, így büntetőintézkedéseket sem Iránnal kapcsolatban a New York-i testülettől. Mohamed el-Baradei főigazgatót megbízták, hogy a kormányzótanács márciusi ülésére készítsen újabb jelentést az iráni atomprogramról, és azt terjessze majd a kormányzótanács elé.

Felmondták a kiegészítő jegyzőkönyvet

A Biztonsági Tanács a legkorábban majd csak az újabb jelentés elkészülte után dönt arról, hogy milyen lépéseket tesz az iráni atomprogrammal kapcsolatban. A szombati döntéssel Irán több mint egy hónapnyi időt kapott arra, hogy teljesítse a NAÜ elvárásait, azaz állítsa le az urándúsítással kapcsolatos minden tevékenységét, vizsgálja felül nehézvizes kísérleti reaktorral kapcsolatos terveit, azonnal iktassa törvénybe az atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét, amely lehetővé teszi a nemzetközi ellenőrök be nem jelentett ellenőrzéseit az iráni atomlétesítményekben, és tegye lehetővé a NAÜ kiegészítő vizsgálódásait.

Irán a határozat elfogadása után arról tájékoztatta a NAÜ-t, hogy hozzáfog az urándúsítás előkészületeihez, és február 15-i hatállyal felmondta az atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét, amelyet aláírt ugyan, de a törvényhozása még nem ratifikálta azt, ugyanakkor a gyakorlatban érvényesítette a benne foglaltakat.

Az együttműködés beszüntetése azt jelenti, hogy Teherán érvénytelennek tekinti minden olyan kötelezettségét, amelyet önként vállalt a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozását szolgáló atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvében, illetve az Európai Unió nevében fellépő Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Németországgal folytatott korábbi tárgyalásain.


A kiegészítő jegyzőkönyvében azt vállalta Irán, hogy megengedi a NAÜ ellenőreinek előre be nem jelentett, meglepetésszerű szemléit az összes iráni atomlétesítményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik