Külföld

Irán egyedül is képes atomfegyvert előállítani

admin
admin

2006. 02. 07. 07:54

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője szerint Teherán egyedül is képes atomfegyver készíteni. Ebben az iráni vezetést "minden eszközzel" meg kell akadályozni.

Robert Joseph, az amerikai külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési és nemzetközi biztonsági ügyekért felelős államtitkár-helyettese washingtoni sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy Irán hatalmas erőforrásokkal és pénzügyi forrásokkal rendelkezik, tudósai és műszaki szakemberei pedig nagyon képzettek. Azt mondanám, hogy Irán rendelkezik az atomfegyverek kifejlesztéséhez szükséges kapacitással és az e fegyvereket célba juttató eszközökkel – hangoztatta.

Robert Joseph hozzáfűzte, hogy a nemzetközi közösség minden szükséges intézkedést meg fog tenni annak érdekében, hogy Iránt meggyőzzék arról: neki sem áll érdekében, hogy atomfegyver birtoklására törekedjen.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) múlt szombaton úgy döntött, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszti a vitatott iráni atomprogram ügyét. Válaszul Teherán másnap bejelentette, hogy beszüntet minden olyan együttműködést a NAÜ-vel, amely túlmegy az – atomfegyverek terjedésének megakadályozására hivatott – atomsorompó-szerződés keretein.

Irán korlátozni fogja atomprogramjának nemzetközi ellenőrzését és felújítja az urándúsítást. Ez utóbbi eljárás az atomerőművi fűtőelemek előállítását szolgálja, de további dúsítás révén nukleáris robbanófejek alapanyagának előállítására is felhasználható.

Irán váltig hangoztatja, hogy atomprogramja kizárólag békés jellegű, a nyugati országok viszont gyanítják, hogy Teherán a program leple alatt atomfegyver előállítására törekszik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.