Nagyvilág

Európa előtt az iráni atomprogram kérdése

Hat nagyhatalom külügyminiszterei Londonban, három európai ország és Irán képviselői Brüsszelben tárgyalnak hétfőn Irán nukleáris programjáról.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama – az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország – és Németország külügyminiszterei a brit fővárosban ülnek tárgyalóasztalhoz, hogy egyeztessék az iráni nukleáris programmal kapcsolatos álláspontjukat, és közös határozattervezetet dolgozzanak ki, amelyet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsának csütörtöki rendkívüli ülése elé terjesztenek – írja a BBC.

Brüsszelben ugyancsak hétfőn magas beosztású brit, francia és német tisztviselők Irán kérésének eleget téve tárgyalóasztalhoz ülnek Dzsavad Vajedivel, a Teherán nukleáris programja ügyében illetékes iráni tárgyalóküldöttség helyettes vezetőjével.

Az ENSZ elé járulhatnak

Az európai hármas, azt követően, hogy az Iránnal folytatott tárgyalásai eredménytelenül végződtek, arra biztatja Kínát és más államokat, hogy a NAÜ bécsi rendkívüli tanácsülésén szavazzák meg az iráni atomprogram kérdésének a Biztonsági Tanács elé utalását. Ha a NAÜ az ügyet hivatalosan az ENSZ BT elé tárná, ez utóbbi jogosult lenne szankciókat elrendelni Teheránnal szemben. Oroszország és Kína eddig ellenezte, hogy a BT hivatalosan foglalkozzon az iráni atomprogram ügyével, és időt kért Irán számára az ügy rendezésére. Moszkva azt szeretné, hogy a NAÜ csak tájékoztassa a Biztonsági Tanácsot a vitatott kérdésekről.

Irán atomprogramjának ENSZ elé utalását nemcsak az európai hatalmak, hanem az Egyesült Államok és Izrael is szorgalmazza, akik bizalmatlanok Irán békés szándékait illetően, és emlékeztetnek arra, hogy Teherán 18 évig titokban tartotta nukleáris tevékenységét, melyre csak 2002-ben derült fény.

Az ENSZ BT általi vizsgálatra, és esetleges szankciók bevezetésére Irán korábban úgy reagált, hogy ha ez megtörténik, felújítja az ipari szintű nukleáris programját, és kizárja az országból a nemzetközi megfigyelőket.

Esély a kompromisszumra

Teherán részéről a közelmúltban már mutatkoztak kompromisszumos megoldásra utaló jelek, amikor nyitottnak mutatkozott Moszkva azon felvetését illetően, mely egy orosz területeken való közös urándúsításra vonatkozott. Moszkvával folytatott tárgyalások után azonban Ali Laridzsáni, az iráni nukleáris ügyek fő felelőse kijelentette: az orosz javaslat nem elégíti ki Teherán igényeit, a megállapodáshoz további egyeztetések szükségesek.

Szkeptikusok szerint Irán mindig is rendíthetetlenül kitartott az ipari célú nukleáris fejlesztés joga mellett, és félő, hogy az Oroszországgal folytatott tárgyalások is csak időhúzásra szolgálnak. Ugyanakkor szombaton Jack Straw brit külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a Teheránnal kapcsolatos gyanúk ellenére a konfliktus megoldását célzó tárgyalások során törekedni kell arra, hogy Iránnak lehetősége legyen a nemzeti méltóság megtartására. John McCain amerikai republikánus szenátor azonban radikálisabban fogalmazott amikor kijelentette, hogy nem szabad elvetni az Irán elleni esetleges katonai beavatkozás lehetőségét sem arra az esetre, ha a tárgyalások kudarcba fulladnak, és „nem marad más választás.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik