Nagyvilág

Palesztinába látogat Merkel

Az új kancellár első komoly külpolitikai megmérettetése előtt áll. A vasárnap kezdődő közel-keleti körútja során előbb Izraelbe, majd Palesztinába is ellátogat. A Hamasz is találkozni akar Angela Merkellel – írja a Handelsblatt.

Az izraeli rádió jelentése szerint a német politikus tervei között nem szerepelt a palesztin választásokon győztes szervezet képviselőivel való találkozás, de a Hamasz vezetői bejelentették, hogy tárgyalnának a kancellárral. Merkel szóvivője pénteken közölte: csak a vesztes Fatah-vezér Mahmud Abbásszal folytat megbeszéléseket a politikus. Ezt megelőzően Jeruzsálemben, az izraeli miniszterelnök, Ehud Olmerttel találkozik Merkel.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetként számon tartott Hamasz többséget szerzett a palesztin választásokon, és az elnök őket fogja felkérni kormányalakításra. Az unió illetve Washington azonban csak akkor hajlandó együttműködni a Hamasszal, ha az letesz az erőszak alkalmazásáról. Az izraeli miniszterelnök,Ehud Olmert is megerősítette vasárnap: ők is csak ebben az esetben ülnek tárgyalóasztalhoz a szervezet képviselőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik