Nagyvilág

Hamasz-győzelem a palesztin választásokon

A Hamasz szerzett többséget a palesztin parlamentben a szavazatszámlálás jelenlegi állása alapján. A hírre a palesztin kabinet még a hivatalos eredmények közzététele előtt benyújtotta lemondását. A radikális szervezet változatlan célja Izrael elpusztítása.

Meghosszabítanák a tűzszünetet

A Hamász radikális iszlámista szervezet, a palesztin parlamenti választások valószínű nyertese jelezte csütörtökön, hogy kész meghosszabbítani a tűzszünetet Izraellel, ha a zsidó állam hasonlóképpen jár el. “Ha nem, akkor nem lesz más választásunk, mint megvédeni földünket és népünket” – mondta egy tévényilatkozatában Mahmúd az-Zahar, a szervezet egyik vezetője. Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ariel Saron izraeli kormányfő állapodott meg tűzszünetben még a múlt év februárjában. Eddig a Hamász is tartotta magát a tűzszüneti egyezséghez.

A Hamasz radikális mozgalom szerzett többséget a palesztin parlamentben – ismerték el csütörtökön a rivális Fatah tisztviselői az első demokratikus palesztin választások után egy nappal. A nevük elhallgatását kérő személyek arra számítanak, hogy a Hamasz várhatóan körülbelül 70 képviselői helyet szerez, amivel többséget kap a 132 fős palesztin parlamentben, ahol a mandátumok felét egyéni körzetekben, másik felét pártlistán lehet elhódítani. A Hamasz az egyéni választókörzetekben különösen sikeresen szerepelt, és legalább harminc helyet szerzett meg, míg az eddig kormányzó Fatah, Mahmúd Abbász palesztin elnök pártja csak 12 helyhez jutott a ciszjordániai egyéni választókörzetekben. A hivatalos eredmények csak csütörtök estére, vagy péntekre várhatók.


Máris lemondott a kabinet


Néhány órával a hivatalos eredmények kihirdetése előtt benyújtotta lemondását Ahmed Korei miniszterelnök hivatala – közölték parlamenti források. A lemondás részben formalitás, hiszen a választások nyomán az alkotmány megkívánja ezt a lépést a mindenkori kormánytól. Meglepő azonban az időzítés, az a tény, hogy a lépéssel nem várták meg a hivatalos eredmények kihirdetését. Mahmúd Abbász palesztin elnöknek azt a pártot kell felkérnie a törvények értelmében kormányalakításra, amely a legtöbb helyet szerezte meg a parlamenti választásokon.


Veszélyben a békefolyamat


A Hamász győzelme veszélybe sodorhatja a közel-keleti béketárgyalásokat, mert a mozgalom korábban elkötelezte magát Izrael állam megsemmisítése mellett.


Némi reményre ad okot, hogy ismét parlamenti képviselővé választották Száeb Erekátot, az Izraellel folytatott tárgyalások palesztin miniszterét, aki külföldön a Palesztin Hatóság egyik legjobban ismert “arca”. Erekát lakóhelyén, Jerikó városában indult a Fatah képviselőjelöltjeként, s mint szerda este újságíróknak elmondta, a szavazatok kétharmadát megszerezve súlyos vereséget mért fő vetélytársára, a Hamasz támogatását élvező jelöltre.


Országos szinten azonban a Hamasz került ki győztesen, és a jövőre vonatkozóan lehetségesnek tartanak egy koalíciót is a jelenleg kormányzó Fatah-párttal, de Mahmúd az-Zahar Hamasz-vezető a voksolással egy időben megerősítette azt is, hogy a csoport nem teszi le a fegyvert, s változatlan célja Izrael elpusztítása – írja a BBC. A Fatah azonban nem szándékozik csatlakozni egy olyan koalíciós kormányhoz, amelyet a Hamász alakíthat meg – közölte Rámalláhban az eddig kormányzó palesztin párt egy magas rangú illetékese.


Mahmúd Abbász palesztin elnök ugyanakkor mindenkit felszólított a palesztin parlamenti választások eredményeinek tiszteletben tartására, a Hamász valószínű győzelmének elfogadására.  A Hamasz feltűnése a hatalomban jelentős változásokat hoz a palesztin politikában, melyben évtizedek óta a Yasser Arafat által alapított Fatah dominált.


Az EU álláspontja


A Hamász győzelme a palesztin választásokon teljesen új helyzetet teremt az Európai Unió számára – szögezte le Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Ezt az új helyzetet Solana szerint a tagállamok külügyminisztereinek jövő hétfői tanácskozásán kellene megvizsgálni. Solana emlékeztetett: az EU Izrael elismerését és egy olyan békés megoldást akar, amely elvezet a két állam együttéléséhez. Solana megjegyezte, hogy az EU nehéz helyzetbe került a Hamasz győzelmével, a radikális szervezet ugyanis 2003 szeptemberében felkerült az Európai Unió terrorista szervezetekről készített listájára.


Solana korábban ebben az ügyben azt nyilatkozta, hogy ha a Hamász le akar kerülni e listáról, akkor le kell tennie a fegyvert, s át kell alakulnia politikai párttá. Egy politikai párt nem birtokolhat fegyvereket, ilyen egyetlen demokráciában sem létezik – hangoztatta az EU külkapcsolataiért felelős politikus.
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik