Nagyvilág

Újraindul az iráni atomprogram

admin
admin

2006. 01. 09. 09:05

Teherán főtárgyalójának nyilatkozata szerint Irán elutasította az atomprogramjával kapcsolatos válság megoldására tett orosz kompromisszumos javaslatot.

Az iráni rádiónak adott nyilatkozatában Dzsavad Vaidi kételyeit fejezte ki Moszkva azon indítványával kapcsolatban, hogy az iráni urándúsítást Oroszországban folytassák. Országa – mint a főtárgyaló fogalmazott – mindenképp saját területén kívánja végrehajtani a dúsítást. Teheránnak ezt a jogát mindenfajta javaslatban garantálni kell – fűzte hozzá Vaidi.

A főtárgyaló rádiónyilatkozata előtt az IRNA iráni hírügynökség közvetve már utalt arra, hogy Teherán nem fogadja el a nemzetközi válság megoldását segíteni hivatott orosz javaslatot. A hírügynökség szerint az orosz indítványban több kétértelmű elem szerepel, amelyeket mindenképp tisztázásra várnak.

Az iráni televízió vasárnap este ugyanakkor arról számolt be, hogy Teherán és Moszkva a javaslattal kapcsolatos tárgyalások folytatásában állapodott meg: a megbeszélések felvételére január 16-án kerül sor.

Oroszország az iráni atomprogrammal kapcsolatos nyugati aggodalmak eloszlatását igyekezett elősegíteni azzal, hogy a közelmúltban indítványozta: orosz területen végezzék Teherán urándúsítási programját; az indítványt az európai Unió is pártolta.

Az EU az elmúlt hetekben többször is szólította fel Iránt: ne újítsa fel a nukleáris fűtőanyag előállítását célzó kutatásait. Ennek ellenére Teherán úgy döntött: hétfőn vagy kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek jelenlétében eltávolítja a pecsétet atomipari kutatóközpontjairól, és újraekezdi a 2003 októberében felfüggesztett kutatásokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.