Nagyvilág

Zarándoklat és készültség Mekkában

Mintegy két és fél millió muzulmán megkezdte vasárnap a haddzsot, az évenkénti mekkai zarándoklatot, és a szent városból elindult az öt kilométerre lévő Mina sivatagos völgyébe, miközben a szaúdi hatóságokat riadókészültségbe helyezték a csütörtökihez hasonló drámai események megelőzése érdekében.

Csütörtökön Mekkában összedőlt egy ötemeletes szálloda, 76 zarándok halálát és 62 sérülését okozva. A haddzs az iszlám hit ötödik oszlopa és legjelentősebb megnyilvánulása, amelyet életében legalább egyszer minden muzulmánnak teljesítenie kell, ha lehetősége van rá.

A Minába vezető úton járt Mohamed próféta is 1400 évvel ezelőtt. A hajnali ima után a legkülönfélébb korú, bőrszínű, nemzetiségű férfiak és nők fehér ruhában, lábukon saruval indultak hosszú, tömött sorokban, gyalog vagy buszon a sátorvárossá átalakuló völgybe. Idén mintegy 60 ezer rendőrt, orvost és mentőst mozgósítottak a haddzs idejére, elkerülendő, hogy – a korábbi években nem ritka – incidensek foltot ejtsenek a szent zarándoklaton.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik