Külföld

Irak elismerte a fogolykínzásokat

admin
admin

2005. 12. 15. 14:25

Szamir al-Szumaidaie, Irak ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanács meghallgatásán elismerte, hogy a rendőrök foglyokat kínoznak a börtönökben. Véleménye szerint ez a Szaddám-rezsim hagyatéka.

Az ENSZ szerdán felszólította az iraki kormányt és az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi haderőt, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek az emberi jogok betartására, miután a sajtó egyre több kínzásról számol be. Legutóbb december 8-án találtak 13 olyan foglyot iraki börtönben, akiken a hatóság emberei, illetve az amerikai katonák kínzások nyomait fedezték fel.

Al-Szumaidaie, Irak ENSZ-nagykövete elismerte, hogy vannak problémák. Elmondása szerint számos olyan ember szolgál még a rendőrség kötelékében, akiket a Szaddám-rendszerben képeztek ki, és megszokták, hogy nem kell tisztelni a jogot. A diplomata kijelentette, hogy minden szükséges lépést megtesznek annak érdekében, hogy ezeken az állapotokon változtassanak. Néhány napja Ibrahím al-Dzsaafari miniszterelnök hasonló ígéretet tett.

Sokkoló állapotok

Az ügyben azután indult nemzetközi vizsgálat, hogy az amerikai csapatok egy tizenöt éves eltűnt fiú után kutatva százhetvenhárom megkínzott és kiéheztetett iraki fogolyra bukkantak a síita irányítású belügyminisztérium egyik bagdadi börtönében. A látvány még a harcedzett katonákat is megdöbbentette. „Az elmúlt két évben nem tapasztaltam hasonló borzalmakat Bagdadban. Fizikai bántalmazások nyomait láttam, brutális verésekét. Egy-két fogoly gyakorlatilag lebénult, néhányról lenyúzták a bőrt” – nyilatkozta a CNN-nek Huszein Kamal belügyminiszter-helyettes.

Irak miniszterelnöke, Ibrahim Dzsafari az ügy kapcsán azonnali vizsgálatot rendelt el, és a többségében szunnitákhoz tartozó foglyokat elengedte. A legnagyobb szunnita párt, az Iszlám Párt szóvivője, Iyad al-Samarrai figyelmeztetett: az Irak által vezetett korábbi vizsgálatok, melyeket kínzások leleplezésére indítottak, nem jártak sikerrel, és feltételezhetően iraki felső vezetők is személyesen érintettek lehetnek az ügy kapcsán, vagy tudomásuk lehetett a kínzásokról. Washington támogatja az iraki vizsgálatot, bár az Egyesült Államok maga is nemzetközi nyomás alatt áll a foglyokkal való emberségesebb bánásmódot illetően, illetve az állítólagos kelet-európai CIA-börtönök fenntartásával kapcsolatban – írja a BBC.

A síiták bosszúja

A szunniták már nem először panaszkodnak, hogy a népcsoport a síiták bosszújának áldozata. Az új iraki hatalom elleni lázadók szinte kizárólag a Szaddám-rezsim kedvezményezettjeinek számító szunniták közül kerülnek ki, akik kisebbségben vannak a társadalomban. A mostani leleplezés azonban a nyilatkozatok szerint a síita vezetést is megrázta, ezért is rendelt el Dzsafari kormányfő azonnali vizsgálatot, melyet egyik helyettese vezet majd, és kormánya több minisztere is részt vesz benne – írja a BBC.

Nemzetközi emberjogi csoportok, köztük a Human Rights Watch már korábban is jelezte, hogy a síita dominanciájú belügyi szervek rendszeresen kínozzák a fogságukba esett szunnitákat, nemritkán minden felhatalmazás nélkül meg is ölik őket. Egy, a szervezet által korábban kiadott közlemény arról tájékoztat, hogy az iraki rendőrség köreiben bevett gyakorlatnak számít a rabok elektromos vezetékkel való verése, vagy az, hogy hosszabb ideig a csuklójuknál fogva lógatják őket, és közben elektrosokkot alkalmaznak testük érzékeny pontjain.

Irak szavaz, és a szunniták is

Elemzők szerint a síiták valószínűleg veszítenek képviselői mandátumaikból, ugyanis a szunnita vallási vezetők az utóbbi hetekben arra szólították fel híveiket, hogy a januári ideiglenes parlamenti, és az októberi, alkotmányról szóló voksolással ellentétben ne bojkottálják a szavazást, hanem aktívan vegyenek részt rajta. Várhatóan a szunnita többségű kurdok is kevesebb mandátumot szereznek majd. Irakban az idén harmadszor járul a nép az urnák elé. Év elején az átmeneti parlamentet választották meg, októberben pedig az alkotmány elfogadásáról döntöttek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.