Külföld

Kitelepítések a mérgező folyó partján

admin
admin

2005. 11. 25. 11:27

Miközben több száz embert telepítettek ki a hatóságok a benzollal mérgezett folyó partjáról, kínai lapok egy újabb, vegyi üzemben történt robbanásról számoltak be. A kitelepítés ott is megkezdődött.

Emberek százait telepítették eddig ki a benzollal, illetve nitrobenzollal szennyezett északkelet-kínai Szungari folyó partján lévő otthonaikból, mert ezeknek a vegyi anyagoknak a belélegzése is súlyosan veszélyezteti az emberi egészséget – közölték pénteken helyi tömegtájékoztatási eszközök.

A hatóságok távozásra szólították fel Niucsiatien falu lakóit, valamint a Hejlungcsiang tartomány közigazgatási székhelyéhez, Harbinhoz tartozó Kuo szigetén élőket. A helyzet súlyosságára jellemző, hogy a szennyezett térség lakóinak az ivóvízellátására Ven Csia-pao kormányfő személyesen adott utasítást. Erre azért volt szükség, mert néhány nappal ezelőtt eltzárták a vizet Kína egyik legnagyobb, peremkerületeivel együtt közel tízmilliós városában.

A Szungari folyóba annak következtében került összesen száztonnányi mérgező anyag, hogy november 13-án Csilin városánál egy vegyi üzemben robbanás történt. A kínai hatóságok napokig elhallgatták a baleset hírét, s csak azután tettek említést róla, hogy kiderült: súlyos környezetkárosító katasztrófa következett be.

A kínai környezetvédelmi hatóságok ígéretük szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Szungari vizének szennyezettsége minél alacsonyabb szintre süllyedjen akkorra, amikorra a folyó a kínai–orosz határ mentén lévő Amurba ömlik. Egyelőre ennek időpontjáról ellentmondásos szakértői vélemények látnak napvilágot: a kínai fél szerint majd két hét múlva érkezik meg a 80 kilométeresre nőtt szennyfolt az Amurba, az orosz illetékesek ezzel szemben azzal számolnak, hogy ez már három-négy napon belül bekövetkezhet.

Még egy robbanás?

Az Amur oroszországi partvidékén a hatóságok gőzerővel készülnek a szennyezett ár fogadására. A 600 ezres Habarovszk tőszomszédságában lévő Birobidzsán Zsidó Autonóm Terület Leninszkoje falvának térségében, ahol a Szungari eléri az Amurt, máris naponta hatszor vesznek vízmintát. Mérgezésre utaló jelet egyelőre még nem mutattak ki. A helyi hatóságok azonban máris megtiltották az Amur jégpáncél borította szakaszain a lékhalászatot, a helybeliek egyik kedvelt időtöltését, a közvetlenül a folyó mentén húzódó közutakat pedig rendőrségi kordonnal zárták le.

Kínai lapértesülések szerint csütörtökön az ország délnyugati részén lévő Csungcsing vegyi üzemében ugyancsak történt egy robbanás, amelyben egy ember életét vesztette, hárman megsebesültek. A település 6 ezer lakóját máris kitelepítették, mert a hatóságok benzolszennyeződés veszélyétől tartanak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.