Nagyvilág

Hamarosan az Amurba ömlik a kínai benzol

Míg az orosz hatóságok szerint a hétvégén az Amurba ömlik a kínai vegyi szennyeződés, a kínaiak szerint ez csak két hét múlva történik meg. Oroszországban mintegy másfélmillió lakos vízellátása származik az Amur alsó folyási szakaszából.

A benzollal és nitrobenzollal szennyezett kínai Songhua folyó az Amurba ömlik. A szennyezett víztömeg az orosz polgári védelem szerint előreláthatólag a hét végén éri el az Amurt és december elején Habarovszkot. A kínai fél viszont két hétre teszi azt az időt amíg a szennyezett víztömeg beleömlik az Amurba.

A 600 ezer lakosú Habarovszkban a kínai Harbinhoz hasonlóan a lakosság megkezdte a palackozott víz felvásárlását.

A vegyi anyag akkor került a folyóba, amikor a felső folyásánál lévő Csilin város vegyi üzemében robbanás történt november 13-án. A baleset miatt körülbelül 80 kilométer hosszúságban szennyeződött benzollal a Szunghua. A Hejlungcsiang tartománybeli környezetvédelmi hatóságok szerint a benzolszint az egészségügyi határérték 108-szorosa, és legalább negyven órára van szükség ahhoz, hogy a mérgezett víztömeg elhagyja a várost. A csilini vegyianyag-gyárban történt robbanásnak öt halottja volt, tucatnyi embert kórházba szállítottak, és a gyár közeléből több tízezer embert kitelepítettek.

Harbinban ha csak lehet, menekülnek. Az emberek jelentős része vonattal vagy repülővel igyekszik elhagyni a települést, de hatalmas a zsúfoltság: a következő két napra már nem lehet vonatjegyet kapni. A légitársaságok is bejelentették, hogy minden repülőjegyet eladtak a Harbinból induló járatokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik