Külföld

Hamarosan az Amurba ömlik a kínai benzol

admin
admin

2005. 11. 24. 11:30

Míg az orosz hatóságok szerint a hétvégén az Amurba ömlik a kínai vegyi szennyeződés, a kínaiak szerint ez csak két hét múlva történik meg. Oroszországban mintegy másfélmillió lakos vízellátása származik az Amur alsó folyási szakaszából.

A benzollal és nitrobenzollal szennyezett kínai Songhua folyó az Amurba ömlik. A szennyezett víztömeg az orosz polgári védelem szerint előreláthatólag a hét végén éri el az Amurt és december elején Habarovszkot. A kínai fél viszont két hétre teszi azt az időt amíg a szennyezett víztömeg beleömlik az Amurba.

A 600 ezer lakosú Habarovszkban a kínai Harbinhoz hasonlóan a lakosság megkezdte a palackozott víz felvásárlását.

A vegyi anyag akkor került a folyóba, amikor a felső folyásánál lévő Csilin város vegyi üzemében robbanás történt november 13-án. A baleset miatt körülbelül 80 kilométer hosszúságban szennyeződött benzollal a Szunghua. A Hejlungcsiang tartománybeli környezetvédelmi hatóságok szerint a benzolszint az egészségügyi határérték 108-szorosa, és legalább negyven órára van szükség ahhoz, hogy a mérgezett víztömeg elhagyja a várost. A csilini vegyianyag-gyárban történt robbanásnak öt halottja volt, tucatnyi embert kórházba szállítottak, és a gyár közeléből több tízezer embert kitelepítettek.

Harbinban ha csak lehet, menekülnek. Az emberek jelentős része vonattal vagy repülővel igyekszik elhagyni a települést, de hatalmas a zsúfoltság: a következő két napra már nem lehet vonatjegyet kapni. A légitársaságok is bejelentették, hogy minden repülőjegyet eladtak a Harbinból induló járatokra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.