Nagyvilág

Rekordkísérletre készül a Boeing

A leghosszabb ideig a levegőben tartózkodó kereskedelmi utasszállító címére tör a Boeing egyik 777-ese. A gép szerdán száll fel Hong Kongból és Észak-Amerika felett átrepülve a tervek szerint csütörtökön ér Londonba.

Az utasszállító 20 100 kilométert tesz majd meg 23 óra alatt leszállás nélkül. Az útvonal szokatlan, mert az utasszállító repülőgépek az Egyesült Államokból rendszerint Oroszországon keresztül jutnak el Nagy-Britanniába. A Boeing képviselői szerint gépük “repüléstörténeti rekordot dönt meg útja során.” Az eddigi rekordot a Boeing egyik 747-ese tartja: 1989-ben 17 ezer kilométert repült egyhuzamban Londontól Sydney-ig. A mostani rekordkísérlettel hosszabb távolságot tesznek majd meg, mint a Boeing 777-200ER járat 1997-ben, amikor Seattle-ből Kuala Lumpurba repült, megdöntve ezzel a távolsági és sebességi rekordot is. Ez a rekord azonban továbbra is áll, ugyanis az a járat egy könnyebb súlykategoriájú csoportban indult.


Szakértők szerint a Boeing 777-200LR számú gép a könnyebb alkatrészek, és a fokozott üzemanyag hasznosítás miatt képes a hosszú utat megtenni. A fedélzeten 35 ember, köztük szakértők és újságírók utaznak. A Guinness World Record megfigyelői a londoni Heathrow Repülőtéren várják majd a járat érkezését, és adják át az oklevelet a tervek szerint. A rekordkísérlet kezdetét a nov 9- i Guiness Rekordok Napjára időzítették. A kétmotoros gép, melyet jövőre a Pakistan International Airlines légitársasághoz szállítanak majd, 301 utas és poggyász szállítására lesz alkalmas 17 445 kilométeren át.


A Boeing 777-200LR az ötödik 777-típusú gép, mely elméletileg a világ bármely két városa között képes biztosítani az összeköttetést. Az EVA Air, Katar Airways és Air India légitársaságok már bejelentették rendelési szándékukat az utasszűllítóra. Eddig a világ 42 légitársasága összesen 700 darab 777-típusú repülőgépet rendelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik