Nagyvilág

CIA-nyomozás: keresik a kiszivárogtatókat

Feltehetően egy republikánus párti szenátor szivárogtatta ki a kelet-európai titkos amerikai börtönökről szóló információkat a sajtónak. A CIA vizsgálatot kezdeményezett, mert valószínűleg bizalmas információt hoztak nyilvánosságra.

Azt, hogy az igazságügyi minisztérium a CIA felkérésére valóban indít-e vizsgálatot, egyelőre még nem lehet tudni – írja a CNN. A The Washington Post a múlt héten számolt be arról, hogy a CIA több titkos börtönt működtet Kelet-Európában, ahol a terrorizmus ellen meghirdetett háborúban elfogott, és a világ elől elzárt gyanúsítottakat őrzik és hallgatják ki. Az amerikai kormány hivatalosan nem cáfolta a börtönöknek a létezését, a cikkben említett kelet-európai országok viszont igen.

A republikánus párti vezetés arra gyanakszik, hogy az információt saját pártjuk egyik szenátora adta ki a The Washington Postnak. A lapban közölt információk egy részéről Trent Lott szenátor szerint ugyanis szó esett azon a találkozón, amelyet nem sokkal a cikk megjelenése előtt tartottak a republikánus párti politikusok Dick Cheney alelnökkel.

Bill Frist, a szenátus republikánus párti frakciójának a vezetője és Dennis Hastert, a képviselőház elnöke kedden levélben kérte a két ház hírszerzési bizottságaitól annak kivizsgálását, hogy a kiszivárogtatott információ titkosnak minősül-e, ki adta ki a lapnak, és milyen károkat okozhat a nemzetbiztonságra nézve. Az előzőleg a kongresszusban köröztetett levél égbekiáltónak minősíti a kiszivárogtatást, amely veszélyeztetheti az amerikai nép és a hazai föld védelmét a terrortámadásoktól.

A kongresszusnak sokkal szélesebb vizsgálatot kellene indítania, és nemcsak a kiszivárogtatásról, hanem a titkos börtönökről, a foglyok kínzásáról, valamint arról is, hogy George Bush elnök kormánya manipulálta-e az iraki háború előtt a bagdadi rezsim feltételezett tömegpusztító fegyvereivel kapcsolatos hírszerzési információkat – követelték a Demokrata Párt képviselői.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik