Nagyvilág

Kijárási tilalom a zavargások miatt

Új intézkedéshez nyúl a francia vezetés a közel két hete tartó, több mint 300 településre átterjedt zavargások megfékezése érdekében: a kijárási tilalom bevezetése megkönnyítheti a randalírozók ellen küzdő rendőrség helyzetét.

Éjaszakai mérleg

Nem javult a helyzet hétfőn éjszaka sem, bár az is igaz, hogy nem is romlott a korábbi napokhoz képest – már ami a gyújtogatások, és az előállítások számát jelenti. A rendőrség tájékoztatása szerint keddre virradóra összesen 1173 járművet gyújtottak fel és 330 embert vettek őrizetbe. Tizenkét rendőr könnyebben megsérült, miután járműveiket téglákkal dobálták meg a randalírozók.

Új fejezetéhez érkezett e hét elején az október 27-e óta tartó franciaországi zavargások krónikája. A francia kormány kedden hivatalosan is felhatalmazta a helyi hatóságokat, hogy a rendkívüli helyzetekre vonatkozó törvény lehetőségével élve kijárási tilalmat vezessenek be, ha azt szükségesnek látják a zavargások megfékezése érdekében. Mindez lehetővé teszi a hatékonyabb rendőri munkát, elsősorban a rajtaütésszerű fellépéseket abban az esetben, ha valahol tiltott fegyvertartást feltételeznek. „Mostantól megelőző csapásokkal igyekszünk elkerülni a fegyveres konfliktusokat” – mondta a belügyminiszter, Nicolas Sarkozy.

Féltik az iskolákat

Hogy hol és mikor számíthatnak a franciák a kijárási tilalomra, azt egyelőre nem tudni, annyi azonban bizonyos, hogy a rendkívüli helyzetekre vonatkozó 1955-ös törvény ismételt hatályba lépésétől komoly változást várnak kormányzati körökben. A döntést megelőzően, hétfő estétől már “kivételes kijárási tilalmat” rendeltek el a Párizs körzetében lévő Le Raincy városában.

A polgármester, Eric Raoult azért döntött a kijárási tilalomra vonatkozó rendelet elfogadása mellett, hogy elkerülje egy drámai helyzet kialakulását. A városvezető szerint nem elhanyagolható kockázat fenyegeti a település iskoláit. A kijárási tilalom (tényleges) elrendeléséről este tíz és tizenegy óra között dönthetnek – jegyezte meg a polgármester hozzátéve, hogy az intézkedést korlátozott területen vezetik be, s hogy tiszteletben tartják a jogszabályokat.

Van már áldozat

Le Raincy a Párizstól északra lévő Seine-Saint-Denis megyében fekszik, ahonnan tizenkét nappal ezelőtt kiindultak az időközben Franciaország más részeire is átterjedő zavargások, miután a rendőrség által betörés miatt üldözött fiatalokat halálos áramütés érte egy trafóházban, ahol menedéket kerestek. Azóta polgárháborús állapotok alakultak ki közel 300 francia településen, az életkörülményeikkel elégedetlen és kirekesztettségük miatt elkeseredett muzulmán vallásúak körében. A többnyire harmadik generációs bevándorlók hordákba verődve minden éjjel autók százait gyújtják fel, középületeket tesznek tönkre, és egyre szaporodnak a fegyveres összecsapások is. A rendőrség több száz randalírozót vett már őrizetbe az elmúlt 12 nap során. A kormányzati elhatározás megszületését vélhetően gyorsította, hogy hétfőn életét vesztette az a 61 éves férfi, akit korábban saját háza előtt ütöttek le a randalírozók.

A kijárási tilalom bevezetése azonban nem az egyetlen intézkedés mellyel a kormány igyekszik megfékezni az indulatokat. Dominique de Villepin francia kormányfő hétfőn ugyan ismételten megerősítette, hogy nem kíván a hadsereghez folyamodni a rend visszaállítása érdekében, ám döntött arról, hogy további ezerötszáz rendőr kivezénylésével közel tízezerre növeli a randalírozók ellen küzdő egyenruhások számát. 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik