Nagyvilág

A Wilma miatt újra kitelepíthetik New Orleanst

New Orleans lakosainak fel kell készülniük egy újabb evakuálásra, ha a Wilma trópusi vihar hurrikánná erősödik, és a város felé veszi az irányt - közölte Ray Nagin polgármester.

Az idén ez már a huszonegyedik trópusi vihar, mely kialakult a karibi térségben. A Wilma nevű forgószél külső széle hétfőn a Kajmán-szigetek közelében húzódott, és az előrejelzések szerint a hét végén elérheti a Mexikói-öböl egyesült államokbeli partvidékét. Ray Nagin közölte, hogy a lakosságnak fel kell készülnie az újabb evakuálására a Katrina és a Rita hurrikánok sújtotta városból.  A Wilma központja közép-európai idő szerint hétfő éjjel a Kajmán-szigetek főszigetétől, a Nagy-Kajmántól 365 kilométerre, délkeletre volt – írja a Reuters.

A miami Országos Hurrikánfigyelő Központ tájékoztatása szerint a szélvihar, amelyben a szelek sebessége 85 kilométer/órára erősödött, óránként 7 kilométer/órás sebességgel halad előre és várhatóan a következő 24 órában nyugat felé fordul. A Wilma névre keresztelt viharból, a meteorológusok előrejelzései szerint, erős hurrikán alakulhat ki a hét végére, mely az amerikai partokat a Mexikói-öbölnél és Florida északkeleti partjainál érheti el.

Az amerikai Országos Hurrikán Központ igazgatója szerint az elmúlt 72 év óta ez a legaktívabb hurrikánszezon a térségben. Az idei év más szempontból is rekordokat dönt. A Katrina hurrikán, mely New Orleans városán söpört végig, 1200 áldozatot és egymillió fő kitelepítését követelve a történelem legdrágább forgószelének számít. A szeptemberi Rita hurrikán még a Katrinánál is nagyobb áradásokat és károkat okozott a Luisiana-Texas határon. Az októberben pusztító Stan nyomán kialakult földrengésekben pedig több, mint ezer ember vesztette életét Guatemalában és El Salvadorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik