Nagyvilág

Pakisztáni földrengés: több mint 50 ezer áldozat

Legkevesebb 40 ezren haltak meg a pakisztáni Kasmírban az október 8-i földrengésben, így az ország egészében a természeti katasztrófának összesen 53 ezer halálos áldozata volt - közölte a pakisztáni Kasmír tartomány regionális kormányzatának vezetője.

A tartományi vezető szerint az áldozatok száma tovább nőhet. Szikandar Hajat Hán tartományi miniszterelnök elmondta: vannak városok, ahol még nem tisztították el az omladékot, és a halálos áldozatok száma akár a 70-80 ezret is elérheti. Vasárnap heves esők akadályozták a segélyek légi úton történő eljuttatását a katasztrófa sújtotta kasmíri területekre, s egy pakisztáni mentőhelikopter le is zuhant, a fedélzetén lévő hat személy halálát okozva.

A Richter-skála szerint 7,6-os erősségű földmozgás következtében több mint 3,3 millióan váltak hajléktalanná Pakisztán északi részén és Kasmírban, s a romló időjárási viszonyok közepette a halottak számának további növekedése várható.

Aftab Serpao belügyminiszter elmondása szerint a halottak csaknem fele, mintegy 18 500 ember egyetlen városban, Muzaffarábádban vált az ország eddigi legsúlyosabb földrengésének áldozatává.

India, ahol a földrengésnek 1329 áldozata volt, megengedi Pakisztánnak, hogy helikopterei berepüljenek a Kasmírt két része osztó tűzszüneti vonal két oldalán húzódó repüléstilalmi övezetbe, az ott lévő, katasztrófa sújtotta falvakba – közölte az újdelhi külügyminisztérium.

A pakisztáni kérésre az indiai fél úgy válaszolt, hogy esetenként, előzetes pakisztáni tájékoztatás után engedélyezik az egyes helikopterek berepülését a vonal két oldalán egy-egy kilométer szélességben létesített zónába.

A pakisztáni mentőknek sikerült élve megmenteniük egy tizenegy éves, gyermekbénulásban szenvedő kislányt, aki nyolc napig tartózkodott a földrengés sújtotta észak-pakisztáni Balakot közelében a hegyekben. A kislányra két öccse hívta fel a mentők figyelmét, akik a héthónapos kishúgukat magukkal vitték a menekülttáborba, de mozgáskorlátozott testvérüket kénytelenek voltak a faluban hagyni. A gyermekek szülei a katasztrófakor a falu több más lakójával együtt életüket vesztették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik