Nagyvilág

Több tízezer áldozat Dél-Ázsiában

Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek vasárnap Pakisztánban, ahol az iszlámábádi belügyminisztérium megerősített adatai szerint megközelíti a 20 ezret az előző napi földrengés halálos áldozatainak száma, több mint 17 ezren közülük egyetlen tartományban, a himalájai Kasmírban vesztették életüket.

A természeti csapás veszteségmérlege még bizonyosan növekedni fog: valamivel több mint 24 óra alatt 45 utórengést észleltek, köztük legalább négy 5,5 erősségű volt a Richter-skálán, a vasárnap legutóbb mért földlökések pedig elérték a hatos erősséget, további károkat okozva.


“Jelenleg 19 136 halottról és 42 397 sebesültről tudunk bizonyosan, a veszteségmérleg azonban óráról órára súlyosbodik” – mondta vasárnap délutáni iszlámábádi sajtóértekezletén Aftab Serpao pakisztáni belügyminiszter, aki szerint “a borzalom minden képzeletet felülmúl”.

A legnagyobb rombolást Kasmír pakisztáni ellenőrzésű részén okozta a Richter-skála szerinti 7,6 erősségű földrengés: a tartományban 17 388 halottat és 40 421 sebesültet számoltak össze. Kasmír pakisztáni részével és közigazgatási székhelyével, a 125 ezer lakosú Muzzafarábáddal gyakorlatilag megszűnt az összeköttetés: a kőomlások és a földcsuszamlások miatt az utak többsége járhatatlan, a távközlési hálózat összeomlott. Muzzafarábádban és környékén mintegy 11 ezer ember veszett oda – közölte Serpao.

Nem sokkal a belügyminiszter sajtóértekezlete előtt Tárik Fárúk kasmíri tájékoztatási miniszter úgy nyilatkozott, hogy “előzetes becslések szerint a 30 ezret is meghaladja” a természeti csapásban életüket vesztettek száma. “Egész városok és falvak semmisültek meg. Muzzafarábád elpusztult” – mondta a tartományi miniszter.


Pervez Musarraf államfő néhány órával korábban nemzeti tragédiáról beszélt, amit szóvivője később azzal toldott meg, hogy az ország történetében még soha nem volt ilyen méretű katasztrófa. Kasmír indiai részéből a távol eső vidékekről érkező adatok alapján legalább 558 halottat jelentettek.


A Muzzafarábádtól 55 kilométernyire fekvő Karnah indiai városban vasárnap délutánig 258 holttestet emeltek ki az összedőlt sárkunyhók és kőházak törmelékei alól, a sebesültek száma eléri a százat a településen – közölte egy helyi tisztségviselő. Az indiai halottak között van 41 katona is, közülük néhányan a két országot elválasztó tűzszüneti vonal közelében épült bunkerekben haltak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik