Külföld

Vízumkérdés és egy meghívás Budapestre

admin
admin

2005. 10. 07. 21:50

George Bush amerikai elnök és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök találkozóján szó volt a vízumkérdésről, konkrét ígéret azonban nem hangzott el. A miniszterelnök meghívta Busht hazánkba, aki diplomatikusan hárított. Azt mondta, nem ő alakítja a programját.

A gazdasági és világpolitikai kérdéseken volt a hangsúly George Bush amerikai elnök és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök pénteki fehér házi megbeszélésén. Az Ovális Irodában a sajtónak nyilatkozva a miniszterelnök közölte, látogatásnak az volt a célja, hogy megerősítsék a két ország barátságát és azt, hogy közös dolgaink vannak a világban: fenntartani a stabilitást és ebben a feladatban Magyarország nemcsak szövetségese, hanem barátja is az Egyesült Államoknak. A találkozón áttekintették a nemzetközi politika és biztonságpolitika számos kérdését, szó volt Irakról és Afganisztánról, de új elem nem merült fel, magyar részről csak az eddigi vállalások megerősítéséről volt szó.

A magyar miniszterelnök felvetette a vízumkérdést, amellyel kapcsolatban George Bush elnök elmondta, hogy egy új programot dolgoznak ki, hogy megkönnyítsék és méltányossá tegyék az amerikai vízum megszerzését.

“Bush elnök érti, hogy miért fontos a magyaroknak a vízumkérdés, és megígérte, hogy személyesen is közbenjár a kongresszusnál, hogy megértsék ennek fontosságát” – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a program reményt ad a lehető leggyorsabb haladásra.

Gyurcsány Ferenc magyarországi látogatásra hívta meg George Busht az 1956-os forradalom jövő évi évfordulója alkalmából. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban hangsúlyozta az ’56-os forradalom nemzetközi hatásának jelentőségét, hozzátéve: “szeretnénk, ha barátaink, a demokrácia barátai ott lennének”.

Bush hangsúlyozta, hogy nagyra értékeli a meghívást, de hozzátette, hogy nem ő maga alakítja a programjait. Kiemelte, hogy 1956 nagyon fontos sok amerikainak, hiszen sokan a szabadságharc után érkeztek az Egyesült Államokba. “Nagyra értékelem azokat, akik kiállnak a szabadságért” – tette hozzá. Bush elnök az Ovális Irodában gratulált a magyar gazdasághoz, illetve elégedetten szólt a magyarországi amerikai befektetésekről. Megjegyezte, hogy nem baj, hogy ha a kormányfő ért a gazdasághoz.

Gyurcsány Ferenc egyebek között rámutatott, hogy örömmel állapították meg: a két ország között teljes a nézetazonosság abban, hogy az amerikai elnök is és ő is azt szeretné, ha az emberek biztonságban, stabilitásban és jólétben élnének. A kormányfő a magyar sajtónak a Fehér Ház előtt nyilatkozva elmondta, hogy a biztonságpolitikai kérdéseken túl most többet tudtak foglalkozni a világ dolgaival, a világpolitikával és a gazdasággal.

A fehér házi találkozón – mondta – beszámolt az amerikai elnöknek Magyarországnak a modernizálás és a szociális igazságosság megteremtésének érdekében kifejtett erőfeszítéseiről. A miniszterelnök a tárgyalásokat úgy értékelte, hogy mindkét fél értette, mi a másik szempontja, és ez volt a tárgyalásnak az egyik előnye.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.