Külföld

Izraelt gyanúsítják Arafat megmérgezésével

admin
admin

2005. 10. 07. 11:48

Izraeli ügynökök mérgezhették meg Jasszer Arafatot - állítják a palesztin hatóságok, akik az ügy kiderítésére vizsgálóbizottságot hoztak létre. Izrael tagadja a gyilkosság vádját.

A palesztinok körében terjedő híresztelések szerint izraeli ügynökök mérgezték meg az egyik franciaországi kórházban elhunyt Arafatot. A vizsgálóbizottság egyelőre még nem adott ki jelentést, ám a palesztin parlament elnöke, Haszan Kreise egyértelműen állítja, hogy gyilkosság történt – írja a CNN.

Izraelnek nincs takargatnivalója, s követeli, hogy tegyenek átláthatóvá minden az ügyhöz kapcsolódó orvosi adatot – mondta Mark Regev, az izraeli külügyminisztérium szóvivője.

A Közel-Keleten kétféle híresztelés tartja magát a néhai palesztin elnök halálának okáról. Az egyik szerint AIDS-betegségben halt meg, a másik szerint megmérgezték. Ez utóbbi változat főleg a palesztinok körében él.

Az a francia kórház, amely utolsó napjaiban ápolta a nagybeteg palesztin vezetőt, nem adott tiszta képet Arafat halálának okáról. A Párizs melletti Clamart település Percy nevű katonai kórházának igazgatója nem engedte nyilvánosság elé tárni az Arafat utolsó napjaiban készült kórlapot és leleteket, sem a halotti bizonyítványt, arra hivatkozva, hogy az ország törvényei szerint csakis az elhunyt családjának adhatók ki az elhalálozott személy orvosi papírjai.

Szuha Arafat, a palesztin vezető felesége, valamint Nászír al-Kidva, palesztin ENSZ-képviselő is megkapta Arafat leleteit, kórlapját, és halotti bizonyítványát, ám a feleség nem egyezett bele, hogy az elhunytat felboncolják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.