Nagyvilág

Srebrenicai mészárlók a szerb hadseregben

A srebrenicai mészárlást elkövető katonák egy része, közel 900 ember még mindig a szerb hadseregben vagy a rendőrségben szolgál – állítja egy, az ENSZ által közzétett jelentés.

A népirtásban részt vevő 19 és fél ezer szerb katona listáját az ENSZ megbízásából egy független szervezet készítette. A Szarajevóban összeállított jelentés szerint a nyolcnapos mészárlásban részt vett a szerbiai rendőrség egyik hirhedt alakulata, a Skorpió egység is, arra utaló jelek azonban nincsenek, hogy az akkori jugoszláv hadsereg katonái is részt vettek volna a mészárlásban – írja a BBC.

A jelentés készítői egyetlen nevet sem hoznak nyilvánosságra, hogy ne veszélyeztessék a további vizsgálatokat, és ne hiúsítsák meg az érintettek bíróság elé állítását. Annyi azonban tudható, hogy több mint 900-an a mai napig szolgálnak az autonóm Boszniai-Szerb Köztársaság valamilyen hatóságánál.

A lista közzététele része a nemzetközi szervezet azon törekvésének, hogy a boszniai-szerb kormány kutassa fel és nevezze meg a szrebrenicai háborús bűnök elkövetőit. Jelenleg a szerb hadsereg vezetőjét, Ratko Mladicsot, és civil társát, Radovan Karadzsicsot népirtás vádjával körözik. A szökevények valószínűleg Boszniában, vagy a szomszédos Szerbia-Montenegróban bujkálnak.

Az ENSZ-védelem alatt álló muzulmán lakosságú Srebrenicát 1995 július 11-én foglalta el a Ratko Mladics vezette boszniai-szerb haderő. A negyvenezres bányászváros elestével 15 ezer férfi menekült el a városból a környező hegyekbe, 25 ezer ember pedig az 5 kilométerre lévő Potocsáriba, a holland békefenntartók bázisa felé menekült. A tábor órák alatt megtelt, s a mintegy 20 ezer kinnrekedt embernek a környező gyárakban és épületekben kellett menedéket találnia. Közülük került ki az eddig névvel is beazonosított 8 ezer 106 eltűnt nagy része.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik