Nagyvilág

120 halálos áldozata van a Damreynak

Összesen több mint százhúsz halálos áldozatot követeltek a több ázsiai országon is keresztülsöprő Damrey tájfun és az általa kiváltott áradások pénteki jelentések szerint.

Vietnamban az áldozatok többségét az áradás követelte, sokan megfulladtak, miután a tájfunt kísérő heves esőzés okozta árvíz elsodorta őket. Az egyik északi tartományban 51 embert vitt magával az ár a vietnami állami hírügynökség jelentése szerint. A Fülöp-szigetekről kiindult forgószél előbb Kínára, majd Vietnamra csapott le, ahonnan nyugat felé távozott. A legújabb jelentések szerint Thaiföldön kilenc, Kínában huszonöt, a Fülöp-szigeteken tizenhat halálos áldozatot követelt.

A hatalmas erejű forgószél kedden csapott le az ázsiai országra, elsősorban az északi tengerparti tartományokra. A part mentén fekvő településeket elöntötte a gátakat átlépő víz, s több mint száz ember megsérült. Az árvízvédelemben illetékes kormánybizottság szerint közel 120 kilométer hosszan rongálódtak meg az ország második legfontosabb rizstermelő vidékén a rizsföldeket a tengertől elválasztó töltések.

A természeti csapás következtében több mint tízezer ház és iskola rongálódott meg vagy omlott össze. Több városban jelentős anyagi károk keletkeztek, egyedül Hai Phong kikötővárosban átszámítva mintegy hatmillió eurónyira becsülik a károk nagyságát.

Előzőleg a vietnami hatóságok több mint 330 ezer embert helyeztek biztonságba a tájfun közeledése miatt. Több ezer katonát és önkéntest vetettek be, hogy az ország északi részén megerősítsék a gátakat és a töltéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik