Nagyvilág

A jobboldal nyert, de nem kormányzóképes

Az már biztos, hogy vegyes kormány alakul Németországban, de hogy milyen összetételű, az a pártvezetők egyezkedésén múlik. Szinte mindenki mindenkivel tárgyal.

Győztesek?

Az előre hozott választások egyértelmű győztese a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a keletnémet szocialista múlttal rendelkező Baloldali Párt azonos néven alakult szövetsége, amelynek egyik csúcsvezetője, Gregor Gysi úgy nyilatkozott: elérték céljukat, megbukott a szociáldemokrata-zöld koalíció, de a konzervatív-liberális ellenzék sem volt képes kormányképes többségre szert tenni.

Németországban a vasárnapi előre hozott választásokon leváltották a szociáldemokrata-zöld koalíciót, de a konzervatív pártoknak (CDU/CSU) nem sikerült kormányzóképes többségre szert tenniük a liberálisokkal együtt.

A hétfőn hajnalban közzétett előzetes végeredmény szerint százalékosan a konzervatív pártok nyertek. A CDU/CSU a szavazatok 35,2 százalékát nyerte el, a szociáldemokrata párt (SPD) 34,3 százalékot ért el. A kereszténydemokraták potenciális szövetségeseinek tekintett liberálisok (FDP) várakozáson felül szerepeltek, s a szavazatok 9,8 százalékát szerezték meg, a Baloldali Párt a voksok 8,7 százalékát gyűjtötte be, a szociáldemokraták jelenlegi koalíciós partnere, a zöldek 8,1 százalékot szereztek.

A választások estéjén mind a konzervatívok, mind a szociáldemokraták maguknak követelték a kormányalakítás jogát. Mind a két erő kijelentette, hogy minden párttal hajlandó tárgyalni, csak a Baloldali Párttal nem. Schröder ugyanakkor azt is kizárta, hogy nagykoalíciót alakítsanak Angela Merkel vezetésével. “Merkel asszony nem érhet el koalíciót az SPD-vel, ha ragaszkodik ahhoz, hogy ő legyen a kancellár” – jelentette ki Gerhard Schröder egy televíziós beszélgetés során. “A németek egyértelműen állást foglaltak a (kancellár)jelölt személyéről” – toldotta meg Schröder, hozzáfűzve, hogy szerinte Angela Merkel elveszítette a választásokat. Gerhard Schröder német kancellár a szociáldemokratáknak igényelte a vezető szerepet az elkövetkezendő négy évben, s bejelentette: kancellár kíván maradni.


Elemzők szerint hosszú és bonyolult koalíciós tárgyalások kezdődnek, melyek kimenetele megjósolhatatlan. Ha nem lesz nagykoalíció, és valóban egyik párt sem tárgyal a Baloldali Párttal, az azt jelenti, hogy a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták közül az lesz képes kormányt alakítani és kancellárt jelölni, amelyik meg tudja szerezni mind a baloldalként számon tartott zöldek, mind a jobboldalhoz sorolt liberálisok támogatását.

Drezda nem választott

A vasárnapi választás nem volt teljes, mivel egy népes drezdai választókerületben a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) egyéni képviselőjelöltjének halála miatt csak október 2-án lesz voksolás. A szoros eredmény nyomán a drezdaiaknak két hét múlva döntő szavuk lehet a kormányzati képlet kialakításában.

Németország háború utáni történelmében először döntenek közvetve arról, hogy nő vagy férfi legyen a kormányfő. Gerhard Schröder szociáldemokrata (SPD) kancellár kihívója Angela Merkel, a konzervatív pártok (CDU/CSU) kancellárjelöltje.

Az eredeti menetrend szerint Németországban csak 2006 őszén lettek volna választások, de reformpolitikája számára alacsony támogatottsága, valamint a magas munkanélküliség, a gazdasági növekedés megtorpanása és pártja csökkenő népszerűsége miatt Schröder kancellár nem kívánta kitölteni mandátumát, és előre hozott választásokat kért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik