Nagyvilág

Bush: újra felépül New Orleans

George Bush amerikai elnök ismét beismerte, hogy a kormány nem volt helyzet magaslatán a Katrina hurrikán okozta nehézségek felszámolásakor.

Az amerikai elnök helyi idő szerint csütörtökön New Orleans francia negyedéből, a Jackson térről élő adásban közvetített televíziós beszédében vállalta a felelősséget a szövetségi mentőszolgálatok kudarcáért. „Szeptember 11. szörnyű élménye után négy évvel az amerikaiaknak minden joguk megvan ahhoz, hogy hatékonyabb választ várjanak vészhelyzet esetén.” – közölte az elnök. Hozzátette: ha a szövetségi kormány nem képes ennek a kötelességének eleget tenni, ő mint az elnök felelős a problémáért és annak megoldásáért.

Bush megígérte, hogy az amerikai kormány fedezi a hurrikán sújtotta New Orleans és a Mexikói-öböl partvidéke újjáépítési költségeinek javarészét. „Amerikát lehetetlen elképzelni New Orleans nélkül, és ez a nagyváros újra felépül” – mondta George Bush.

A szenátus és a képviselőház csütörtökön külön adókedvezményeket szavazott meg a Katrina károsultjai számára. Szövetségi szakértők szerint a száraz időjárás miatt tervezettnél korábban sikerül a vizet kiszivattyúzni New Orleansból. A munkálatok várhatóan szeptember 30. és október 2. között befejeződhetnek – közölte az amerikai haderő műszaki csapatai.

Az augusztus végi szélvihar és árvíz halálos áldozatainak száma csütörtökre elérte a 795-öt: Louisiana államban 558-an, Mississippiben 218-an, Floridában, Alabamában, Georgiában és Tennessee-ben pedig 19-en haltak meg a természeti katasztrófa következtében.

Eközben az érintett térségekben még mindig közel 400 ezer ember áram nélkül van. A Katrina nyomán közvetlenül mintegy 4,5 millió otthonban és üzletben szűnt meg az áramszolgáltatás. Az áramszolgáltatást helyreállító Entergy Corp-nál nem tudták megbecsülni, hogy mennyi időbe telik amíg az összes fogyasztót ismét el tudják látni árammal a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik