Nagyvilág

V4-csúcs díszvendégekkel

Kedden ismét találkoznak egymással a Visegrádi Négyek (V4) kormányfői. A budapesti megbeszélésen részt vesz az osztrák kancellár és a szlovén kormányfő, valamint José Manuel Barroso európai bizottsági elnök is.

Kedden Budapesten folytat megbeszélést a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfője. Hozzájuk csatlakozik Wolfgang Schüssel osztrák kancellár, Janez Jansa szlovén kormányfő és José Manuel Barroso európai bizottsági elnök.

Ez utóbbi azért tartotta fontosnak a részvételt, mert a tárgyalások fókuszában az EU 2007-2013 közötti költségvetésével kapcsolatos álláspontok egyeztetése szerepel. Ráadásul a szövetségesek várhatóan kifejtik majd Barrosso bizottsági elnöknek, hogy segíteni kívánnak az uniós büdzsé elfogadásához szükséges konszenzus megteremtéséhez, hiszen a mind a négy ország elkötelezett egy hétéves uniós költségvetés elfogadásában.

A V4-ek Gyurcsány Ferenc magyar, Jirí Paroubek cseh, Marek Belka lengyel és Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök részvételével előbb négyesben üléseznek, majd később csatlakozik hozzájuk a többi meghívott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik