Nagyvilág

Szökőárriadó volt Japánban

Legkevesebb tizenöten - más források szerint huszonheten - sérültek meg, többségükben könnyebben, amikor kedd reggel a Richter-skála szerinti 7,2 erősségű földrengés rázta meg Japán északi részét; a hatóságok visszavonták a korábban elrendelt szökőárriadót.

A japán meteorológiai szolgálat korábban 6,8-es erősségű volt földrengésről számolt be, később a földmozgás erősségét a Richter-skála szerinti 7,2-esre módosította. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a földrengés epicentruma a Csendes-óceánban volt, Mijagi kormányzóságtól 80 kilométernyire, 42 kilométer mélyen a tengerfenék alatt.

A Kyodo hírügynökség korábbi jelentése szerint a Japántól 300 kilométerre északra fekvő Szendaiban, Mijagi közigazgatási székhelyén egy sportcentrum fedett uszodájának a födémszerkezete leomlott. A létesítmény tele volt emberekkel, az első jelentések mintegy nyolcvan sebesültről adtak hírt. Később a hatóságok tisztázták, hogy tizenöten sebesültek meg a tetőomlásban, s csak egyikük állapota súlyos.

A mentőszolgálat szóvivője szerint várhatóan további sérültekre nem kell számítani. A szóvivő elmondta, hogy a földmozgás következtében csak kisebb incidenseket jeleztek: többen a felvonókban vagy a deformálódott ajtók miatt házaikban rekedtek. Az ország északi részén fekvő Fukusimában egy ember kitörte a lábát. Más források szerint Mijagi kormányzóságban összesen 27 ember sérült meg a földrengés következtében, a sérülésük foka különböző.

A földrengés miatt leállt a Tokió és Szendai között közlekedő gyorsvasút. A japán hatóságok visszavonták a korábban elrendelt szökőárriadót. Néhány perccel az erőteljes földmozgás után csak gyenge szökőárhullám érte el Japán északi partjait. A mindössze 10 centiméter magas cunamihullám a Tokiótól 300 kilométerre északra lévő Ajukava egykori bálnavadász-kikötőjénél érte el a szárazföldet. A hatóságok előzőleg felszólították a part mentén élőket, hogy ne közelítsék meg a tengert, mert a nap folyamán egy újabb nagy erejű szökőárhullámmal kell számolni. Az elmúlt hónapok során erőteljes szeizmikus tevékenység volt tapasztalható a távol-keleti országban. Július 24-én a Richter-skála szerinti 6-os erősségű fölrengés rázta meg Tokiót, többen könnyebben megsérültek és anyagi károk is keletkeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik