Nagyvilág

Belpolitikai rendezést sürget az árvíz Bulgáriában

Bulgária elnöke felszólította a pártokat, hogy a választások utáni patthelyzetből kilépve, azonnal alakítsanak kormányt, és rendezzék az árvízhelyzetet. Az áradásoknak eddig hét halálos áldozata volt a balkáni országban – értesült a Reuters.

Több napi esőzés után a hétvégi árvíz 200 millió dollár kárt okozott Bulgáriában, fokozva a kora nyári viharok pusztítását, amely akkor 17 áldozatot követelt.

Bulgáriában a júniusi eredménytelen választások óta nincs kormány, a nyertes szocialisták nem szerezték meg a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget. A II. Szimeon Nemzeti  Mozgalom nevű jobbközép párt a választásokat követően kizárta a szolcialistákkal való koalíció lehetőségét.  Elemzők ezért attól tartanak, hogy a politikai válsághelyzet veszélyeztetheti az ország 2007-re tervezett csatlakozását az Európai Unióhoz. Bulgáriát az unió gyors megegyezésre és kormányalakításra szólította fel, hogy mielőbb elkezdhessenek dolgozni a reformokon, ellenkező esetben a csatlakozás csak 2008-ban valósulhat meg.

Georgi Parvanov államfő egy rádióadásban kritizálta a távozó kabinet árvízpolitikáját, és sérelmezte, hogy túl lassan intézkedtek, amikor a hétvégi áradások miatt tízezer ember kényszerült otthona elhagyására. Az elnök politikai összefogásra szólított fel, mert a nyolcmilliós ország lakosságának egynegyede érintett az áradásokban. A leköszönő kormánynak katasztrófaközpontokat kellett volna létrehoznia a mentés koordinálására – tette hozzá az elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik