Nagyvilág

60 éve atombomba hullt Nagaszakira

Nagaszakiban több ezren gyűltek össze hétfőn, hogy emlékezzenek arra a több, mint 70 ezer áldozatra, akik az amerikaiak által a második világháború végén ledobott atombomba miatt veszítették életüket - írja a BBC.

A halálos áldozatok száma azóta meghaladta a 140 ezret. Egy perces csenddel emlékeztek a tragédiáról a város Béke emlékparkjában, ahol az idős túlélők gyűltek össze.


Az emlékezők pont abban a pillanatban kongatták meg a béke harangját, amikor hatvan éve az amerikai Bocksctar repülőgépről ledobták az alakja alapján a „kövér ember”-ként emlegetett atombombát. A célpont eredetileg Kokura városa lett volna, de a vastag felhők miatt Nagaszakira irányították a bombát.

Az atomtámadás három nappal a hiroshimai bomba ledobása után történt. Egyes történészek szerint az amerikaiak azért nyúltak a nukleáris fegyverhez, mert Japán nem adta meg magát. Mások úgy vélik, az atombomba ledobására azért került sor, mert az Egyesült Államok ki akarta próbálni a plutóniumot, mint nukleáris robbanószert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik