Nagyvilág

Szeptember 4-én kezdődik a ciszjordániai zsidó telepek kiürítése

Izrael szeptember 4-én kezdi meg négy ciszjordániai zsidó település kiürítését - jelentette be a hadsereg polgári részlegének képviselője.

Fuad Halhal elmondta, a kivonulás várhatóan hat napot vesz majd igénybe. Felhívta a figyelmet: a hadsereget aggasztja, hogy zsidó telepesek erőszakos cselekedeteket követhetnek el palesztinok ellen. Több ezer zsidó folytatta szerdán is a tiltakozó megmozdulást az izraeli kormány politikája ellen. Közben a telepesek képviselői felszólították híveiket, “lopózzanak be” a gázai zsidó telepekre. A jeruzsálemi rádió jelentése szerint a rendőri erők megakarják akadályozni a tiltakozó menetek szervezését.

Halhal az ENSZ és a nemzetközi segélyszervezetek képviselőivel folytatott megbeszélés után jelentette be a szeptemberi kivonulás várható menetrendjét. Izrael augusztus közepén kezdi meg a Gázai övezetből való kivonulást, amelyet komoly biztonsági intézkedések kísérnek.

A hatóságok attól tartanak, hogy a kivonulást ellenző telepesek erőszakos cselekedetekre is hajlandóak lennének a terv megakadályozása érdekében; vallásos zsidók véleménye szerint Isten a Bibliában nekik ígérte a Jordán folyó nyugati partját.

Az izraeli kormány Ariel Saron miniszterelnök vezetésével vasárnap ül össze, hogy hivatalosan jóváhagyja a kivonulás hivatalos menetrendjét.

A telepesek tovább tiltakoznak

Több ezer zsidó folytatta szerdán is a tiltakozó megmozdulást az izraeli kormány politikája ellen. A rendőrség által elrendelt tilalommal dacolva a telepesek képviselői felszólították híveiket, hogy a Negev-sivatagon keresztül “lopózzanak be” a gázai zsidó telepekre. A jeruzsálemi rádió jelentése szerint az összevont rendőri erők meg akarják akadályozni, hogy az Ofakím városban gyülekező telepesek és híveik tiltakozó menetet szervezzenek. Egy katonai szóvivő közlése szerint a hadsereg tagjai feltartóztattak 150 izraelit, akik be akartak nyomulni a Gázai övezet zsidó telepeit övező tiltott katonai övezetbe.

Az újabb demonstrációk kedden este kezdődtek Szderót kisvárosban. A rendőrség szerint 25 ezer, a szervezők szerint 50 ezer személy vett részt a gázai határ közelében rendezett nagygyűlésen. Mintegy 30 ezer katona és rendőr akadályozta meg, hogy a kivonulás ellenzői behatoljanak a zsidó telepekre.

A tüntetők az éjszakát sátrakban töltötték Ofakímban. Július közepén izraeli biztonsági erők mintegy 20 ezer tüntetőt akadályoztak meg abban, hogy menetoszlopban vonuljanak a kiürítendő gázai telepekre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik