Külföld

Feloszlatták a német parlamentet

admin
admin

2005. 07. 21. 22:57

Horst Köhler német államfő feloszlatta a német képviselőházat, azaz a szövetségi gyűlést (Bundestag), és kiírta szeptember 18-ra az idő előtti általános választásokat.

Az államfő nem sokkal csütörtök este 8 óra után televíziós beszédben jelentette be a döntést, véget vetve a napok óta tartó feszültséggel teli várakozásnak és a találgatásoknak.

Gerhard Schröder német kancellár még július elsején vetette fel a kabinetjével szembeni bizalmi kérdést a Bundestagban. Schröder azután kért bizalmi szavazást kormányával szemben, hogy az Észak-Rajna Vesztfália tartományban május 22-én tartott választáson pártja súlyos vereséget szenvedett. Ez mind a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), mind pedig saját személye számára a végső csapást jelentette az elszenvedett érzékeny és fájdalmas választási vereségek sorozatában. A kancellár hangsúlyozta, hogy reformpolitikájának folytatásához a választók részéről új legitimációra van szükség. “Új felhatalmazás nélkül politikai programom nem folytatható” – jelentette ki.


A bizalmi szavazást – szándékának megfelelően -, kormánypárti képviselők segítségét is igénybe véve, elvesztette. Ezután, a német alkotmány előírásának megfelelően, felkérte a szövetségi elnököt a Bundestag feloszlatására.

Üdvözlik Köhler döntését

Gerhard Schröder – aki üdvözölte a szövetségi elnök döntését – néhány perccel Horst Köhler televíziós beszéde után tett nyilatkozatában arra kérte a választópolgárokat, hogy voksaikkal tegyék lehetővé a szociáldemokrata-környezetvédő kormány által megkezdett reformok folytatását. Egyúttal bejelentette, maga is indul a választásokon, és siker esetén kész újból betölteni a kancellári posztot.

Az ellenzéki kereszténydemokraták (CDU) elnöke és kancellárjelöltje szintén elégedetten vette tudomásul az államfő döntését. Angela Merkel szavai szerint az előre hozott választások “új kezdetet” jelentenek Németország számára. Arra kérte a választókat, hogy szavazataikkal nyissanak új utat az ország előtt.
A CDU-val szövetséges bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke szerint Köhler döntése jó esélyt kínál arra, hogy Németországban komoly változások valósulhassanak meg, például a nyomasztó államadósság, a gazdasági stagnálás és az alacsony születésszám terén.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.