Nagyvilág

Robbantások Londonban: percről percre

A július 7-ei londoni robbantások történése magyar idő szerint (angliai idő szerint 1 órával korábbiak a történések).

20 óra 10 perc – A Külügyminisztérium által meg nem erősített információ szerint egy magyar lány is megsérült a londoni terrorakció során. Részletek >>


19 óra 20 perc – A londoni rendőrség adatai szerint hétszázra emelkedett a sérültek száma. A buszt ért támadásban ketten haltak meg, a legfrissebb adatok szerint eddig összesen 37-en vesztették életüket. A sérülések között előfordult borda- és végtagtörés, füstmérgezés, szem- és hallássérülés, ezek poli- és multitraumás kombinációi, és amputálást is végeztek a londoni orvosok.


18 óra 28 perc – A londoni szállodák foglaltsága az egekbe szökött. Mivel a városból alig lehet kijutni, a bentragadtak így próbálják rendezni az éjszakájukat.


18 óra 14 perc – Russel Smith, a londoni mentőszolgálat vezetője szerint 340 sérültet láttak el a nap folyamán, ebből 45 volt súlyos. A buszon megsérültek számáról továbbra sincsenek információk.


17 óra 40 perc – a kezdeti nehézségek után működik az az információs telefon, amelyen az eltűntek után lehet érdeklődni: + 44 870 1566 344.


17 óra 28 perc – A legtöbb metróállomás újra üzemel.


17 óra 21 perc – A WizzAir is lehetőséget ad a londoni jegyek átfoglalására.


17 óra 07 perc – A National Rail és a Dockland Light Rail szerelvényei újra járnak. Utóbbi nem áll meg a Bank, a Stratford és a Canning Town megállókban. Néhány buszjáratot újra elindítanak a belvárosban.


16 óra 47 perc – Lezárták és evakuálták a Heathrow repülőtér 3-as terminálját. A Malév gépei a kettes terminálra, illetve Stanstedre repülnek. A stanstedi repülőtér üzemel, de a reptéri vonat nem jár. A British Airways lehetőséget ad a mai és holnapi repülőjegyek újrafoglalására későbbi időpontra vagy más célállomásra.


16 óra 42 perc – A rendőrség hivatalos közlése szerint a Liverpool Street-i állomásnál heten, a King’s Cross állomáson 21-en, az Edgware Roadnál pedig öten vesztették életüket. Az autóbuszon utazók között is van halott, de egyelőre nem tudni, mennyi.


16 óra 37 perc – Brian Paddick szerint egyelőre nincs arra utaló nyom, hogy a robbantásokat öngyilkos merénylők követték-e el.


16 óra 26 perc – Brian Paddick, a londoni rendőrség helyettes kapitánya legalább 33 halálesetről számol be.


15 óra 57 perc – A Metropolitan Police közlése szerint 150 súlyos sérültet szállítottak eddig kórházba, és ketten vesztették életüket. A CNN ugyanakkor – az Associated Press-re hivatkozva – húsz halottról adott tudósítást.


15 óra 50 perc – Eddig 60 embert szállítottak a Hilton Metropole szállodában kialakított elsősegélynyújtó helyre. Itt egy szemtanú elmondta, hogy  a metrókocsi alja “kirobbant” alóluk, és egy ember kirepült a kocsiból.


15 óra 47 perc – Az iskolában lévő gyerekeket nem engedik haza (ottani idő szerint háromkor ér véget a tanítás), a rendőrség segítségével szervezik meg a gyerekek biztonságos hazaszállítását.


15 óra 46 perc –  Jelenleg nem jár a Heatrow Express, a Dockland Light Rail, a belvárosi (Zone 1) buszok, valamint a metró. A londoni közlekedési társaság azt ajánlja, hogy aki utazni akar, az ossza meg autóját másokkal, illetve szálljon be másokhoz. A Thames Clippers hajótársaság pedig ingyen szállítja az utasokat a Temze londoni szakaszán.


15 óra 43 perc – A rendőrség közölte: a harmincas busz felső szintjén történt a robbanás, a Tavistock Square-en. Korábban több forrás – egy amerikai turistára hivatkozva – azt közölte, hogy egy turistabuszon történt a robbanás. (Budapesti idő szerint.)


14 óra 53 perc – Vlagyimir Putyin orosz elnök is elítélte a történteket, és arra szólította fel a világ országait, hogy együttes erővel harcoljanak a nemzetközi terrorizmus ellen.
 
14 óra 44 perc – A canterbury érsek, Rowan Williams szerint a brit muszlim vezetők is elítélik a robbantásokat.


14 óra 33 perc – George W. Bush, amerikai elnök a G8-ak skóciai találkozóján elítélte a támadásokat, és közölte: a robbantások azt jelzik, hogy a terror elleni háborút folytatni kell.


14 óra 25 perc – Tony Blair elhagyta a skóciai Gleneagles-t és helikopterrel elindult Londonba.


14 óra 17 perc – A robbantássorozat után páncélosok jelentek meg London belvárosában.  A hadsereg több páncélozott csapatszállítója vonult fel a Russel Square környékén és más városrészekben. A brit hadvezetés közölte, hogy az úgynevezett “polgári vészhelyzeti készültség” lépett életbe. Londonban és környékén összeomlott a mobiltelefon-szolgáltatás a rendkívüli túlterheltség miatt.


14 óra 13 perc – London polgármestere, Ken Livingstone elítélte a terrorista támadásokat, és azt mondta, a történések után a londoniak higgadtan és bátran viselkednek.


14 óra 4 perc – Az ITV a brit kormány egy szóvivőjére hivatkozva arról számolt be, hogy legalább húsz halottja van a terrortámadásnak.


13 óra 46 perc – XVI. Benedek pápa részvétét fejezte ki a londoni terrortámadás áldozatai hozzátartozóinak. A londoni híreket „fájdalommal” vette tudomásul, és elítélte a „merényleteket, mint embertelen és keresztényhez nem méltó cselekedetet”. A pápa Murphy O’Connor londoni érseknek küldött táviratot a fenti szöveggel. A pápa arra kérte az érseket, hogy tolmácsolja részvétét az áldozatok hozzátartozóinak.


13 óra 40 perc – A Sky News hírtelevízió értesülései szerint a Tavistock Place melletti buszban öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. A londoni rendőrség nem erősítette meg a televízió értesüléseit. Szóvivőjük szerint egyelőre korai lenne biztosan kijelenteni, hogy valóban öngyilkos merénylőről van szó.


13 óra 31 perc – a rendőrség négyre csökkenti a robbanások számát, ugyanis kiderül: a Liverpool Street-i és az Aldgate East-i füst ugyanabból a robbanásból származik. Hasonló a helyzet a King’s Cross és a Russell Square között.


13 óra 27 perc – A “Titkos társaság – al-Kaida Európában” nevezetű terrorszervezet vállalta magára a londoni merényleteket. A Spiegel Online birtokába került levélben a terroristák Olaszországot és Dániát figyelmeztették. Részletek >>


13 óra 15 perc – A mentők arról adtak tájékoztatást, hogy három ember bennragadt a King’ Cross metróállomáson, próbálkoznak a kiszabadításukkal.


13 óra 5 perc – Tony Blair, brit miniszterelnök a G8-ak gleneagles-i találkozójának helyszínén bejelentette, hogy “terrorista támadássorozat érte Londont”, amelynek következtében emberek haltak meg, sokan komolyan megsérültek. Blair közölte: a G8-ak találkozója folytatódjon, de ő nem vesz részt tovább rajta. Azt javasolta, hogy a G8-ak hozzák meg azokat a döntéseket, amelyeket meg kell hozni azért, hogy kezeljék az afrikai szegénységet és a klímaváltozást. Blair közölte: a mi elszántságunk meg fogja akadályozni, hogy a terroristák elérjék szándékaikat.


12 óra 30 perc – A Londonba vezető nagyobb utakon táblákat helyeztek el a következő felirattal: “Kerülje el Londont. A terület lezárva. Kapcsolja be a rádióját.”


12 óra 26 perc – Az Európai Parlament elnöke, Josep Borrell a terrorizmust tette felelőssé az „összehangolt támadásokért” és a „halálesetekért”.

12 óra 18 perc – A londoni metrórendőrség egyik magas rangú képviselője, Sir Ian Blair azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy ő 6 robbanásról tud, amelyből egy a buszon, a másik öt pedig a metróhálózatban történt. A hat érintett terület az Edgware Road, a King’s Cross, a Liverpool Street, a Russell Square, az Aldgate East és a Moorgate környéke, ugyanakkor hozzátette: a helyzet még mindig zavaros. Azt tanácsolta a londoniaknak, hogy „maradjanak ott, ahol vannak – a londoni közlekedés jelenleg lebénult”.

11 óra 55 perc – Egy orvos azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy legalább 90 sérült van az Aldgate metróállomáson.

11 óra 53 perc – Charles Clarke belügyminiszter hivatalos bejelentést tett, amelyben közölte, hogy a borzasztó események sok esetben rettenetes sebesüléseket okoztak. Tony Blair miniszterelnököt értesítették a történésekről. Clarke azt tanácsolta a londoniaknak, hogy amennyiben nem szükséges, tartózkodjanak a londoni utazásoktól.

11 óra 49 perc – A rendőrség arról számolt be, hogy vannak sérültek, de haláleseteket egyelőre nem jelentettek.

11 óra 25 perc – A BBC arról számolt be, hogy a hivatalos szervek szerint még mindig bizonytalan, hogy a robbanások kapcsolatba hozhatóak-e terrorista támadással.

11 óra 23 perc – Hivatalosan is bejelentették, hogy egy buszon is robbanás történt a Tavistock Place közelében.

11 óra 21 perc – A Scotland Yard arról számolt be, hogy több robbanás történt Londonban.

11 óra 14 perc – Egy szemtanú azt nyilatkozta a Press Associationnek, hogy London belvárosában egy robbanás vert szét egy buszt.

11 óra 9 perc – Egy szemtanú, Christina Lawrence arról számolt be a BBC-nek, hogy „hatalmas robbanás volt az alagútban, a vonat hirtelen megállt és olyan sötét füst lepte el a szerelvényt, hogy az utasok alig bírtak lélegezni”. 

10 óra 40 perc – A British Transport Police közölte, hogy áramkimaradási problémák történtek az Aldgate, az Edgware Road, a King’s Cross, az Old Street és a Russell Square megállókban. 

10 óra 33 perc – A Press Association azt jelentette, hogy újabb „baleset” történt az Edgware Road állomáson. 

10 óra 33 perc – Az utasokat arról tájékoztatták, hogy elektromos problémák miatt a teljes londoni metrószolgáltatást felfüggesztették. 

10 óra 24 perc – A British Transport Police közölte, hogy a robbanást vagy két vonat ütközése, vagy áramkimaradás, vagy elektromos vezetékek felrobbanása okozhatta. 

10 óra 15 perc – A Press Association arról tájékoztatott, hogy a Liverpool Street állomáson robbanás történt, és különleges egységeket vezényeltek ki a helyszínre.

9 óra 48 perc – A brit közlekedési rendőrség (British Transport Police) balesetről értesült a Liverpool Street és az Aldgate közötti Metropolitan Line metrószakaszon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik