Nagyvilág

Atomtitkokat lophattak Izraeltől

A dimonai nukleáris központban zajló nehézvíz gyártás titkait is ellophatták annak a nagyszabású ipari kémkedési ügynek keretében, amely az elmúlt napokban rázta meg az izraeli gazdaságot – írta a Jédiót Ahronót című izraeli napilap.

A lap információi szerint a nehézvíz előállítására és elválasztására vonatkozó titkos programokat a Gal-Al ásványvíz-ipari cég informatikai rendszeréből lopták el egy konkurens vállalat megbízásából. A nehézvíz elválasztásának technológiája lehetővé teszi a hidrogénbomba gyártását. A Gal-Al igazgatója nem volt hajlandó kommentálni az ügyet az izraeli közszolgálati rádió megkeresésére.

Izrael soha nem ismerte el, hogy rendelkezik nukleáris arzenállal, de külföldi szakértők állítása szerint 200 nukleáris töltet van a zsidó állam birtokában.

A május végén napvilágra került kiterjedt ipari kémkedés kapcsán eddig 15 vállalatot vizsgálnak, de az izraeli rendőrség szerint, amely az Interpol, valamint a brit és német hatóságok közreműködésével már hat hónapja nyomoz az ügyben, akár hatvan cég is érintett lehet, mégpedig elkövetőként. A cégek valamennyien “trójai faló”-szerű számítógépes szoftvereket használtak, amelyek lehetővé tették, hogy behatoljanak áldozataik informatikai rendszerébe, majd diszkréten ellenőrizzék azokat. Ezt követően az adatokat tárolták, elemezték, majd felhasználták kereskedelmi célokra.

Az informatikai programot egy tucatnyi magándetektív-ügynökség alkalmazottai építették be a cégek kívánságára vetélytársaik rendszereibe. Jichak Rát, az egyik magánnyomozó ügynökség vezetője, akit két hete rendőri felügyelet alatt tartanak, szerdán öngyilkosságot kísérelt meg: levetette magát a rendőrség egyik kihallgató központjában a második emeletről a lépcsőházba. Jelenleg kórházban ápolják, állapota válságos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik