Nagyvilág

Újabb vádpontban bűnös Hodorkovszkij

A bíróság kedden már majdnem minden vádpontban megállapította Hodorkovszkij és üzlettársa, Platon Lebegyev vétkességét, mielőtt szerdára napolta el a mintegy ezer oldalas ítélet felolvasásának folytatását. A döntés sokkal inkább szól Putyin és a gazdaság kapcsolatáról, mint az egykori olajmágnás bűneiről.

Az interneten

Érdekes apróság, hogy a neten a perrel egyidőben megjelent egy “hoax”, azaz e-mail-átverés amely a Jukosz vezér állítólagos közeli kollegájától érkezik és némi azonnali anyagi támogatásért cserében a későbbiekre milliókat ígér. A kevéssé veszélyes átverésnek kevesen dőlnek be valószínűleg, mivel egzotikus tájakról érkező elődei kellő óvatosságot alakítottak ki a felhasználókban.

Különleges biztonsági intézkedések közepette folytatta kedden a Mescsanye kerületi bíróság az ítélet felolvasását Mihail Hodorkovszkij, a feldarabolt Yukos olajcég volt vezére és üzlettársa, Platon Lebegyev perében. Hodorkovszkij a jogászok szerint várhatóan tíz év börtönbüntetést kap első fokon, miután hétfőn, az ítélethirdetés első napján öt vádpontban bűnösnek mondta ki egy moszkvai bíróság: bűnszövetkezetben elkövetett lopásban, különösen nagy értékre elkövetett csalásban, más tulajdonosok sérelmére megtévesztéssel elkövetett károkozásban, személyi jövedelemadó-csalásban, valamint abban találták bűnösnek, hogy szándékosan nem engedelmeskedett egy bírósági határozatnak.

A bíróság megállapította, hogy a Hodorkovszkij és Lebegyev a Jukosz vezetőiként a cég nevében is adót csaltak. Így Hodorkovszkij vezetésével négy olyan strómancéget szerveztek egy Szverdlovszk területi adóparadicsomban, amelyek több mint 17 milliárd rubel (470 millió euró) adó fizetése alól bújtak ki 1999-2000 között, kihasználva kedvezményeiket – mondta Irina Kolesznyikova bírónő, olvasva az ítélet alátámasztó részét.


Emellett Hodorkovszkij 2000-ben a Jukosz eszközeiből 2,5 milliárd rubelt térítésmentesen Vlagyimir Guszinszkij (azóta emigrációba kényszerült) médamágnás rendelkezésére bocsátott, amivel kárt okozott a Jukosz tulajdonosainak – állapította meg Kolesznyikova.


Lebegyev védői úgy látták, hogy az ítéletolvasás elhúzódik, és a büntetési tételeket csak e hét végén szabják ki, de túl sok okot nem ad az optimizmusra az, hogy a birónő szóhasználatában átvette a vádirat terminológiáját.

A kopott, három emeletes bírósági épületnél a rendőrök kedden megerősítették a biztonsági szűrést, Hodorkovszkij liberális támogatóinak előző napi durva előállítása után. A szemközti járdára már csak mintegy száz olyan demonstrálót engedtek, akik Hodorkovszkijjal és a Jukosszal szembeni elégedetlenséget tükröző feliratokat hordoztak. A bíróság előtti járdán a rendőrök fémdetektort állítottak fel, és igazoltatták az újságírókat, akik közül megint csak tucatnyian jutottak be a szűk tárgyalóterembe.

A Hodorkovszkij-perrel egy időben a hatóságok tönkretették a legjobban menedzselt és legátláthatóbb orosz vállalattá vált Jukoszt, visszaállamosítva fő termelőegységét. A Juganszkneftegazt az állami Rosznyefty szerezte meg egy vitatott kényszerárverés után, amely a Jukoszra kirótt mértéktelen adóhátralék egy részének behajtását szolgálta. Elemzők szerint enyhe, egy-két éves büntetés kiszabása Hodorkovszkijra és Lebegyevre arra vallana, hogy Vlagyimir Putyin elnök komolyan törekszik a befektetői bizalom helyreállítására, amelyet megingatott a jogszabályok szelektív alkalmazása és a bíróság politikai befolyásolása a Jukosz-ügyben.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik