Nagyvilág

Iraki merényletek – célpontban a civilek

Az utóbbi pár napban közel kétszáz iraki civil és amerikai katona vesztette életét öngyilkos merényletekben. A szerdai robbantássorozatban több mint hetvenen haltak meg, a sebesültek száma meghaladja a 130-at.

Felesküdött a kormány

Hétfőn ismételten letette a hivatali esküt hétfőn Bagdadban Ibrahím al-Dzsaafari iraki miniszterelnök és kormányának többi tagja egy módosított esküszöveg alapján, amely – a korábbitól eltérően – Irak szövetségi jellegét is említi. A demokratikus és szövetségi rendszerre való utalás hiányzott abból a szövegváltozatból, amelyre első alkalommal, múlt kedden tettek esküt az akkor még nem teljes kormány tagjai.

A szerdai merényletsorozat legsúlyosabb terrorakciót Tikrítben, Szaddám Huszein volt iraki diktátor szülővárosában hajtották végre. A helyi rendőrség szerint a kamikáze a város egy kis piacán robbantotta fel magát gépkocsijával, egy rendőrőrs közelében. Miután az őrs őrei megakadályozták, hogy az épülethez hajtson, belerohant a piaci tömegbe, ahol sokan várakoztak alkalmi munkára, elsősorban síita ingázók. Legkevesebb 33-an haltak meg a robbantásban, a halálos áldozatok egy rendőr kivételével mind civilek, és mintegy nyolcvanan megsérültek.

Az észak-iraki Hávíjában, a Bagdadtól 240 kilométerre fekvő kisvárosban a helyi rendőrség és az al-Arabíja televíziós csatorna egybehangzó jelentése szerint szintén gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantott fel szerdán egy öngyilkos merénylő egy rendőr- és hadseregtoborzó központ előtt. Itt legalább 32-en vesztették életüket, 34-en megsérültek. Bagdadban a déli Dora kerületben ismét egy rendőrőrs volt a célpont.

Öt nappal korábban, legkevesebb ötvennyolc ember halálát okozta egy öngyilkos merénylő, aki a Bagdadtól 40 kilométerre délre fekvő Szuvajra piacán robbantotta fel autóját – közölték iraki kórházi források. A többségében síiták lakta város az iraki lázadók egyik hírhedt működési területéhez, a “Halál háromszöge” néven ismert térséghez közel helyezkedik el – közölte Ali az-Zarkani rendőr ezredes. Ebben a háromszögben a főleg szunnitákból álló lázadócsoportok számtalan halálos merényletet és emberrablást követtek már el.

A civil áldozatok mellett jó pár amerikai katona is életét vesztette az utóbbi pár nap összetűzéseiben: szombat és hétfő között 15-en vesztették életüket Bagdadtól északra és nyugatra – jelentette be az amerikai hadsereg. Az amerikai erők három nap leforgása alatt idén most szenvedték el a legsúlyosabb veszteségüket. Az amerikai hadsereg kedden azt állította, hogy “75-100 lázadót”, köztük nem irakiakat is megsemmisített a hadműveletben. Az al-Kaida iraki csoportja, amelyet a jordániai Abu Muszab az-Zarkávi irányít, a világhálón közreadott közleményében már előző nap cáfolta, hogy 75 “muzulmán harcos” életét vesztette volna a térségben. Az iraki háború kezdete, 2003 márciusa óta 1604 amerikai katona halt meg az arab országban a Pentagon által közölt adatok összesítése alapján.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik