Nagyvilág

Elektronikus közbeszerzés – Állami megrendelés

Lassan beérnek az állam számítástechnikai projektjei, a napokban az Elektronikus Közbeszerzési Rendszert (EKR) rendelte meg a posta. Az állami beszerzések az informatikai cégek számára fontosabbak, mint valaha.

Komoly tervekkel vágott neki a munkának tavaly májusban az informatikai kormánybiztos. Mindenekelőtt az elektronikus közbeszerzést szabták feladatául Sík Zoltánnak a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH), mondván: a digitalizált útra terelt állami beszerzések egyrészt kímélik az adófizetői pénztárcát, másrészt pedig átlátható viszonyokat teremtenek. “Fénysebességre kapcsol az informatikai kormánybiztos” – ismertette Borókai Gábor szóvivő Sík első előterjesztését, amelyhez 2002. január 31-ével szabtak számára határidőt. Ez egyrészt szakmailag vállalható volt, másrészt még ebben a választási ciklusban látványos eredményt produkál az Orbán-kormánynak.

Elektronikus közbeszerzés – Állami megrendelés 1FURCSA HELYCSERE. Az akkor nagy csinnadrattával ismertetett projekt egy időre feledésbe merült, majd 2001 elején, némi meglepetésre, a Magyar Posta Rt. egyre bővülő feladatai között jelent meg – természetesen szintén egy kormánydöntésnek megfelelően. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a közbeszerzések jövőbeni rendszerét közbeszerzésen kívüli eljárás keretében valósítja meg egy – igaz, 100 százalékban állami – részvénytársaság. Mára azonban kérdésessé vált a határidő tarthatósága, miként az is bizonytalan, hogy az eredetileg e célra szánt 600 millió forint elegendő lesz-e.

A határidő szorításában túl sok gondolkodásra már nincs lehetőség, így csipkednie kell magát az Oracle-Compaq párosnak, amely a Figyelő információja szerint megnyerte a posta által az EKR-re kiírt pályázatot. Erről a napokban írják alá a megállapodást, bejelentés azonban csak a következő hetekben várható. Ugyanakkor a győztesek nevének nyilvánosságra hozataláig senki nem akart a konkrét üzletről nyilatkozni.

A Compaq 1997-ben már megnyert egy elektronikus közbeszerzésre kiírt tendert, amelyet azonban világos koncepció hiányában utóbb érvénytelenített a MeH. E cég korábban számításokat végzett arra vonatkozóan, mennyi megtakarítást eredményezhet a beszerzések elektronikus útra terelése. Az árak esetében csekélyebb, 3-10 százalékos csökkenést prognosztizáltak, ám a tranzakciós költségek terén akár 90 százalékos “olcsóbbodást” is elképzelhetőnek tartottak. A megtakarítás pontos mértékére azonban még nincs adat, mert hiányoznak az ilyen tranzakciók, noha már két elektronikus piactér is verseng a vállalatok kegyeiért. Az egyik, a First Hungarian E-Market, az Oracle megoldására épülő magánvállalkozás, amelyet partnereivel együtt természetesen támogat az IT-multi, míg a másik – a Marketline – a Compaq és az SAP szoftvervállalat néhány partnercéggel közös vállalkozása.

Az EKR által támogatott eljárások MÁR MEGLEVŐ TECHNIKÁK



• Nyílt eljárás

• Meghívásos eljárás

• Tárgyalásos eljárás

ÚJ ELJÁRÁSTÍPUSOK

• Megoldásegyeztetésre épülő elektronikus tárgyalásos eljárás (az elektronikus tárgyalásos eljárás speciális alkalmazási esete)

• Keretmegállapodásra épülő elektronikus eljárás

Mindenképpen meglepőnek mondható, hogy az állami megrendelés miatt felbomlottak az e témában eddig kialakult szövetségek, az ugyanis – számítástechnikai szempontból – nem sokban különbözik az üzleti életben használt elektronikus piacterektől. Sajátossága csak abban rejlik, hogy a kormányzat elektronikus piactérként meghatározott szereplőknek nyújt szolgáltatásokat, vagyis elektronikus útra tereli a közbeszerzési eljárások egy részét. A dolog jelentőségét az adja, hogy a közbeszerzési értékhatárt elérő beszerzések esetén a vevők számára kötelező az EKR által támogatott eljárások valamelyikét alkalmazni. Ezzel azonban nem teljes a kör, hiszen ezen értékhatár alatti beszerzések esetében is alkalmazható lesz az EKR, ha a tendereztető úgy dönt.

Az eddigi szövetségeket nem hagyták el – közölték egybehangzóan az Oracle-nél és a Compaqnál, de tenderében a Magyar Posta önálló rendszerre keresett megoldást, ezért nem lett volna célszerű a már meglevő piactereknek indulni. Szakértők szerint a Compaq kiválasztásán már csak azért sem kell csodálkozni, mert eddig is a posta fő hardverbeszállítója volt. Ez az érv azonban nem áll a szoftverre, mert itt teljesen új rendszerről van szó, s az Oracle már kész alkalmazásokkal pályázott.

Akárhogyan értelmezzük az eddig történteket, annyi biztos, hogy elkészülte után az EKR lesz a legnagyobb magyarországi piactér, és a Magyar Posta nem fogja korlátozni magát, s vélhetően erre a technológiai megoldásra építve a magyarországi vállalatok közötti elektronikus kereskedelem (B2B) meghatározó szereplője lesz. Vagyis mindkét társaság saját piactere konkurenciájához szállít be. Nem hivatalosan a nemzetközi tapasztalatokra hivatkoznak, miszerint országonként 2-3 úgynevezett horizontális piactér tud megélni, ám számos hasonló feltételezés dőlt meg rohamos gyorsasággal az e-világ eddigi története során.

ÍNSÉGES IDŐK. Sokkal valószínűbb, hogy a nagy – államinak tekinthető – megrendelés olyan üzletet jelent, amely mindent háttérbe szorít. Az informatikai vállalkozások háza tájára ugyanis nálunk is megérkezett a dekonjunktúra, a növekedés fenntartásában csak kevesen reménykednek, de a leépítések elkerüléséhez is óriási, jobbára költségvetési pénzből történő megrendelésekre van szükségük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik