Közélet

Börtönbe küldené az ügyészség Nobilis Kristóf milliárdos üzletembert a svájci bankszámlán landolt agrárpénzek miatt

DUDÁS SZABOLCS / HVG
DUDÁS SZABOLCS / HVG
  • Nagy János egykori helyettes agrárállamtitkárt azzal vádolják, hogy a közreműködésével 2,2 milliárd forintot fizetett ki a tárca két ügyvédi irodának, amelyek a vádak szerint nem végeztek ezért érdemi munkát. A pénz egy része egy panamai offshore cég svájci bankszámlájára került, ami a milliárdos Nobilis Kristóf érdekeltsége volt.
  • Az üzletember ellen pénzmosás miatt indult nyomozás, ám végül adócsalással vádolták meg.
  • Védője szerint súlyos ellentmondások vannak a vádiratban.
  • A 24.hu információja szerint Nagy István agrárminisztert decemberben tanúként hallgatják ki az ügyben. A pénzügyi manőver idején a miniszter kabinetfőnöke Nobilis Kristóf fia volt, Nobilis Márton ma agrárállamtitkár.

Költségvetési csalás miatt vádat emelt a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség Nobilis Kristóf milliárdos üzletember ellen az Agrárminisztériumot érintő, több mint kétmilliárd forintos hűtlen kezeléssel összefüggő ügyben – értesült a 24.hu.

Nobilis Kristóf ellen – akinek a fia Nobilis Márton, az agrártárca államtitkára – eredetileg pénzmosás gyanúja miatt indult eljárás, ám végül adócsalás miatt kell felelnie a bíróság előtt.

Az ügyészség letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta vele szemben.

A milliárdos vállalkozó neve, valamint egy hozzá kötődő svájci bankszámla tavaly került elő az Agrárminisztériumot érintő visszaélési ügyben, amelyet a Székesfehérvári Törvényszéken tárgyalnak. Ennek a bűnügynek az elsőrendű vádlottja Nagy János egykori agrárminisztériumi helyettes államtitkár. Őt azzal vádolják, hogy a közreműködésével fizetett ki a minisztérium egyik háttércége 2,2 milliárd forintot két ügyvédi irodának, amelyek a nyomozók szerint nem végeztek ezért érdemi munkát.

Az ügyvédi irodák vezetőit szintén megvádolták, ők egy budapesti cégen keresztül egy svájci bankszámlára utaltak jelentős összegeket. Ez a számla egy panamai offshore cég tulajdonában volt, amely a bíróság által ismertetett iratok szerint Nobilis Kristófhoz köthető.

Farkas Norbert / 24.hu Nagy János volt helyettes államtitkár a Budapest Környéki Törvényszéken 2023. november 16-án.

Amíg Nagy János volt helyettes államtitkár és az említett ügyvédek ellen már korábban vádat emeltek, Nobilis Kristóffal szemben az alapügyhöz kapcsolódó, de valamelyest időigényesebb eljárás indult. A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség ugyanis bűnügyi eljárási jogsegélyt bocsátott ki a svájci bűnügyi hatóságok felé. A többi közt ennek eredménye az, hogy most vádat emeltek Nobilis ellen költségvetési csalás miatt. Ugyanebben az eljárásban a két ügyvédet is megvádolták, őket pénzmosás miatt.

Információinkat megerősítette az üzletember védője is. Papp Gábor megkeresésünkre azt mondta: önmérsékletet kell tanúsítania, ugyanis az az érzése,

mintha ebben az ügyben semmi jelentősége nem lenne a jogszabályoknak,

azok mintha csak a díszlet részei lennének. Szerinte a történtek a legsötétebb hatalmi rendszerek korát idézik.

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik