Közélet

Nem maradhat posztján a bicskei iskolaigazgató, aki testnevelő tanárként alkalmazta K. Endrét

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu (Illusztráció)
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu (Illusztráció)
A Belügyminisztérium döntése értelmében el kell hagynia az igazgatói posztot Bárányos János fideszes önkormányzati képviselőnek, a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatójának. Vele kapcsolatban még 2018-ban nehezményezte az illetékes tankerület, hogy „nem tett semmit” az ellen, hogy a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese, a pedofil igazgató bűnsegédjeként megvádolt K. Endre testnevelőként az iskolában dolgozhasson. Ennek ellenére csak most, a kegyelmi botrány kirobbanása után fél évvel döntöttek úgy, hogy „súlyos szakmai és etikai kifogások” miatt nem támogatják az igazgató mandátumának meghosszabbítását. Bárányos érdekében petíció indult.

Vihart kavart Bicskén, hogy Bárányos Józsefnek, a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatójának a vezetői pályázatát elutasították, így szeptembertől másnak az irányítása alatt kezdődik majd az új tanév. A hírt maga az igazgató – egyúttal fideszes önkormányzati képviselő – jelentette be egy a Facebookra feltöltött videóban pénteken. Mint elmondta: vezetői pályázatát sem a Székesfehérvári Tankerületi Központ, sem a Klebelsberg Központ, sem a Belügyminisztérium nem támogatta, így 27 év után, augusztus 15-én megszűnik az igazgatói tisztsége.

„Hirtelen alkalmatlan lettem a feladat ellátására” – fogalmaz a videóban Bárányos, aki hozzáteszi, szeptembertől beosztott pedagógusként dolgozik az intézményben.

Még a bejelentés napján petíciót indítottak szülők, tanárok és egykori diákok, akik tiltakozásuk indoklásaként hosszan méltatják az igazgató érdemeit. „4 év alcsútdobozi kitérő kivételével 1989-től, 35 éve dolgozik ebben az iskolában, ebből 23 éve igazgatóként” – jegyezték meg. A petíciót cikkünk írásakor már 259-en írták alá.

2018-ban az RTL készített riportot arról, hogy az igazgató testnevelő tanárként alkalmazta K. Endrét, mialatt folyamatban volt a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese ellen a büntetőeljárás kényszerítés miatt. (Úgy tudjuk, amikor K. Endre az iskola alkalmazottja lett, még nem kezdődött meg vele szemben az eljárás.)

Az ügyről értesülve az illetékes Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója, Török Szabolcs azonnali hatállyal felmentette K. Endért a munkavégzés alól, és közalkalmazotti jogviszonyát megszüntették. A tankerületi igazgató akkor azt mondta, Bárányos „nem tett semmit”, noha már tudta, hogy K. Endrét mivel vádolják. Végül együtt rendelték be őket a hivatalba, hogy átadják a felmentést K. Endrének.

Egy helyi ügyekre rálátó pedagógus arról tájékoztatta lapunkat, hogy Bárányos ellen akkor fegyelmi eljárás is indult, mely nem talált visszaélést. A munkáltatói jogokat egyébként nem az iskolaigazgató, hanem a tankerület gyakorolja.

2019-ben az igazgató újra pályázott, és akkor folytathatta a munkát az iskola élén.

A pedofil igazgatónak segédkező K. Endrét végül 2019 novemberében ítélték 3 év 4 hónap börtönbüntetésre, ami 2021-ben lett jogerős, Novák Katalin köztársasági elnök azonban 2023-ban kegyelmet adott neki, amibe az államfő – miután ez kiderült – 2024 februárjában belebukott.

Megkerestük Bárányos József igazgatót, aki azt mondta, egyelőre nem kíván nyilatkozni, mert még „túl fájó a seb.”

Megkérdeztük a Székesfehérvári Tankerületi Központot is a történtekről. Török Szabolcs tankerületi igazgató levelünkre a következő választ küldte:

A jelenlegi igazgató munkájával szemben súlyos szakmai és etikai kifogások is felmerültek, amelyeket a tankerület eljuttatott a döntést meghozó miniszterhez, és nem javasolta a pályázó kinevezését. A tankerületi központ a miniszteri döntés alapján megteszi a szükséges lépéseket, hogy az oktató-nevelő munka zavartalanul induljon el szeptemberben.

Februárban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem mentette fel azonnali hatállyal egyik oktatóját, Csókay Lászlót, aki a Tarlós-korszakban a bicskei gyermekotthont fenntartó fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának vezetője volt, és korábban szakmailag pozitív méltatást adott a pedofília miatt elítélt igazgatóról, V. Jánosról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik